20:07 19.07.2020

На саміті ЄС зіткнулися позиції Нідерландів та Угорщини через умови союзного фінансування

2 хв читати
На саміті ЄС зіткнулися позиції Нідерландів та Угорщини через умови союзного фінансування

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який відкидає на саміті ЄС обумовленість фінансування з союзного бюджету дотриманням принципів правової держави, виступив з критикою позиції свого нідерландського колеги Марка Рютте.

"Ми повинні це ясно сказати: якщо досягнення угоди (держав-членів ЄС - ІФ) виявиться заблокованим, це буде не з моєї вини, а з вини хлопця з Нідерландів, тому що це він почав", - заявив Орбан представникам європейської преси в неділю в Брюсселі.

За його словами, він теж виступає за правову державу, але нідерландська делегація на саміті веде справу до створення нового механізму, що вимагає зміни договору про Європейський Союз.

"Я не знаю, яка особиста причина того, що нідерландський прем'єр-міністр мене ненавидить. Мене або Угорщину. Але він атакує дуже жорстко", - наводять його слова європейські ЗМІ.

Угорський прем'єр додав, що його делегація готова для пошуку угоди залишитися в Брюсселі хоч на тиждень. "Ми зарезервували на тиждень наш готель", - повідомив Орбан.

Питання про обумовленість виділення фінансування для країн ЄС з союзного бюджету дотриманням принципів правової держави - один із каменів спотикання на зустрічі Євросоюзу в верхах у Брюсселі, яка вперше за час пандемії коронавірусу зібралася в очній формі і триває третій день.

Президент Франції Емманюель Макрон після прибуття на саміт у неділю назвав одним із головних пріоритетів дискусій, котрі ще залишаються, "питання правової держави, що лежить в основі обумовленості бюджету".

"З цього питання вчора був дуже широкий консенсус, що ми не повинні цим поступатися, і це основа європейських цінностей", - сказав Макрон.

Минулої суботи широка більшість держав-членів ЄС підтримали пропозицію голови Європейської ради Шарля Мішеля, глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, канцлера ФРН Ангели Меркель і Макрона зумовити виділення європейського субсидування повагою принципів правової держави. На їхню думку, це, зокрема, мотивовано відходом в останні роки Угорщини і Польщі від відповідних норм.

Рютте, крім того, вимагає, щоб країни-одержувачі фінансування ЄС у рамках плану антикризового відновлення провели глибокі соціально-економічні реформи.

У Брюсселі третій день поспіль триває позачерговий саміт Європейського союзу. Глави держав і урядів обговорюють бюджет ЄС на 2021-2027 роки і план антикризового відновлення економіки Євросоюзу. Постанова Європейської ради щодо цих проектів вимагає одноголосного затвердження. З ранку неділі Мішель веде важкі консультації з керівниками країн ЄС, і пленарне засідання Євроради ще не починалося.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА