20:11 20.07.2020

Британія припиняє угоду з Гонконгом про екстрадицію

2 хв читати
Британія припиняє угоду з Гонконгом про екстрадицію

Лондон у зв'язку з прийняттям в КНР Закону про національну безпеку Гонконгу прийняв рішення негайно призупинити дію угоди з Гонконгом про екстрадицію, оголосив у понеділок в палаті громад британського парламенту глава МЗС Великої Британії Домінік Рааб.

"Ми (з іншими міністрами - ІФ) погодилися негайно ж припинити дію договору про екстрадицію на невизначений термін", - наводить слова Раабе видання The Guardian.

Також міністр заявив, що це рішення залишиться в силі, поки Лондон не отримає гарантії відсутності зловживань через Закон про нацбезпеку Гонконга щодо осіб, екстрадованих із Великої Британії в Гонконг.

Рааб повторив позицію Лондона, згідно з якою Закон про нацбезпеку Гонконгу є порушенням Об'єднаної китайсько-британської декларації 1984 року щодо передачі Гонконгу під суверенітет КНР.

Зі свого боку The Guardian нагадує, що раніше угоди про екстрадицію з Гонконгом були припинені США, Канадою і Австралією. При цьому у Великої Британії немає договору про екстрадицію з материковим Китаєм.

Крім цього, Рааб заявив, що Лондон поширює на Гонконг дію ембарго на постачання зброї в КНР, введеного після подій 1989 року на площі Тяньаньмень: зокрема, йдеться про амуніції типу димових гранат, які сили безпеки можуть використовувати проти протестувальників у Гонконгу.

Глава МЗС Великої Британії згадав і про плани Лондона дати можливість для 3 млн жителів Гонконгу оселитися в Британії, а згодом отримати підданство: за словами міністра, підготовка до цього процесу завершиться на початку 2021 року.

Водночас Рааб наголосив, що Лондон не домагається конфронтації з Китаєм і хоче будувати з ним конструктивні відносини, однак не може ігнорувати проблеми, що виникають у відносинах країн.

Закон "Про національну безпеку Гонконгу був прийнятий в Пекіні Постійним комітетом Всекитайських зборів народних представників і набув чинності 30 червня. Він передбачає різні терміни тюремного ув'язнення за заклики і дії, спрямовані на проголошення незалежності Гонконгу.

Цей закон викликав різку критику в США і на Заході, де Пекін обвинуватили в порушенні демократичних принципів і зниженні рівня автономії спеціального адміністративного району КНР.

Минулого вівторка президент США Дональд Трамп повідомив, що підписав закон "Про автономію Гонконгу", який передбачає санкції проти китайських офіційних осіб, які обмежили свободи Гонконгу. Він пояснив, що крім закону, переданого йому на підпис Конгресом, йдеться про указ, що скасовує привілейоване ставлення Вашингтона до Гонконгу. Зокрема, це призведе до припинення торгових преференцій і до припинення передачі туди американських технологій.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА