09:03 21.07.2020

Глава Євроради повідомив про досягнуту на саміті ЄС угоду з антикризового пакета

2 хв читати
Глава Євроради повідомив про досягнуту на саміті ЄС угоду з антикризового пакета

Голова Європейської ради Шарль Мішель оголосив у вівторок, на п'ятий день саміту ЄС, про досягнення в Брюсселі угоди 27 країн ЄС з антикризового плану Next Generation EU і бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки.

"Угода!", - написав Мішель у Твіттері.

"Історичний день для Європи", - також у Твіттері відреагував президент Франції Емманюель Макрон.

"Бюджет на найближчі сім років складе 1,074 трлн євро, і ми вирішили мобілізувати 750 млрд євро, щоб підтримати можливості економічного відновлення", - заявив Мішель на підсумковій прес-конференції вранці у вівторок після переговорів, що проходили вночі.

"Європа об'єднана!" - констатував глава Євроради.

Мішель також звернув увагу на те, що 750 млрд євро призначаються не тільки для антикризового відновлення економіки Євросоюзу, але також для "перетворення європейського проекту". Він наполягав, що прийняте на саміті рішення радикально змінить економіку ЄС.

"Ми сьогодні пройшли історичний етап, яким можемо пишатися, але нам треба буде пройти і інший етап. Перш за все, ми повинні тепер співпрацювати з Європейським парламентом, щоб досягти з ним угоди. Нам треба багато зробити, але сьогодні порадіємо важливому кроку вперед до відновлення", - додала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, що брала участь у прес-конференції. "Ми вели переговори чотири довгих дні і ночі, понад 90 годин, але це було того варте", - сказала вона.

У первісній пропозиції Єврокомісії 750 млрд євро відновного фонду пропонувалося розділити на 500 млрд субсидій і 250 млрд позик. Під час переговорів для досягнення компромісу довелося змінити цю пропорцію, яка в узгодженому учасниками саміту вигляді ділиться на 390 млрд субвенцій і 360 млрд кредитів.

Коментуючи підсумок саміту, президент Франції Емманюель Макрон заявив: "Разом із Німеччиною ми зробили можливим план відновлення. Дякую Ангелі Меркель, Урсулі фон дер Ляєн, Шарлю Мішелю і всім нашим європейським партнерам за те, що розділили ці устремління. З часу введення євро ми більше не переживали такого прориву".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА