12:40 22.07.2020

Венеціанська комісія оприлюднила термінові висновки щодо українського законопроекту про референдум

2 хв читати
Венеціанська комісія оприлюднила термінові висновки щодо українського законопроекту про референдум

Комісія Ради Європи за демократію через право (Венеціанська комісія) оприлюднила свої термінові висновки щодо законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум (№3612), серед яких рекомендація роз'яснити зв'язок між референдумами всенародних ініціатив про скасування законів і про вирішення питань загальнодержавного значення.

"Рекомендовано роз'яснити зв'язок між референдумом всенародних ініціатив про скасування законів або частини законів і референдумом з вирішення питань загальнодержавного значення", - йдеться в документі, оприлюдненому на сайті Ради Європи та який буде рекомендований для затвердження на 124-му пленарному засіданні Венеціанської комісії 8-9 жовтня 2020 року.

Згідно з рекомендаціями, процедура проведення всенародного ініціативного референдуму має передбачати роль парламенту перед голосуванням, а також, за потреби, після голосування, а наслідки схвалення народної ініціативи мають бути визначені в законі.

Венеціанська комісія також звернула увагу на необхідність запровадити додаткові положення до законопроекту, спрямовані на забезпечення рівних можливостей для прибічників і противників тих питань, які винесені на референдум, стосовно комісій з проведення референдуму. Рекомендовано також продовжити термін для збору підписів для референдумів за народною ініціативою і перевіряти всі підписи.

"Рекомендовано гармонізувати законопроект із виборчим законодавством для подальшого посилення механізмів доступності референдумів для осіб з обмеженими можливостями та створити механізми, які практично сприятимуть ефективному і змістовному виконанню виборчих прав внутрішньо переміщених осіб", - йдеться у висновках Венеціанської комісії.

Комісія рекомендує розглянути можливість синхронізації положень законопроекту про фінансування кампанії референдуму із законодавством про фінансування політичних партій.

Експерти рекомендують виключити положення про електронне голосування із законопроекту та врегулювати їх пізніше в окремому законі про місцеві, парламентські та президентські вибори.

Венеціанська комісія радить переглянути обмеження та заборони щодо проведення агітаційних заходів і зазначає, що в законопроекті мають бути "конкретні статті про попереджувальні та ефективні санкції стосовно порушень проти ЗМІ".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА