19:32 23.07.2020

Позапарламентські партії майже не матимуть шансів потрапити до виборчих комісій

2 хв читати
Позапарламентські партії майже не матимуть шансів потрапити до виборчих комісій

Прийнятий Верховною Радою законопроект №3485 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства" робить практично неможливим потрапляння в територіальні виборчі комісії на місцевих виборах представників позапарламентських партій, заявила народний депутат VIII скликання Олена Бойко.

"Перше нововведення ми чули, що суб'єктом подання є і депутатські групи у Верховній Раді ... Ці групи мають такі ж повноваження подавати для обов'язкового включення без жеребкування (своїх кандидатів до виборчих комісій - ІФ). А тепер порахуємо: у нас 5 фракцій і 2 групи в парламенті - 7 суб'єктів подання для обов'язкового включення. І ще однією правкою були внесені зміни, що такі суб'єкти можуть подавати не по одній кандидатурі в комісії, а по дві. Це означає, що вони повністю заповнюють собою всі квоти, це означає, що позапарламентські партії майже не мають жодних шансів потрапити до виборчих комісій у цьому процесі", - заявила Бойко в четвер під час круглого столу "Місцеві вибори 2020: нова система, нова територіальна основа", який проходив на базі "Українського кризового медіа-центру" в Києві.

За її словами, представництво позапарламентських партій у територіальних виборчих комісіях передбачено, але на маленьких дільницях потрапити в комісію її представникам не вдасться. "Вони (позапарламентські партії - ІФ) мають кількість кандидатів, які повинні пройти в ТВК (територіальні виборчі комісії - ІФ), вони можуть це зробити за жеребкуванням, але давайте підрахуємо: якщо в ТВК кількість членів можлива від 10 до 14, а ми говоримо про те, що вже є 14 для обов'язкового включення, то на маленьких дільницях потрапить позапарламентська партія в комісію? Звісно, ні", - додала екс-народний депутат.

Вона зазначила, що до 25 липня 2020 року депутатські групи в парламенті, які складаються з парламентаріїв-мажоритарників, повинні через Апарат Верховної Ради подати в Центрвиборчком угоди з партіями, з якими вони співпрацюватимуть.

"Зміни до закону говорять про те, що до 25 липня Апарат Верховної Ради повинен подати в ЦВК угоди однієї депутатської групи з однією партією про співпрацю. Більше законотворець ні про що не говорить. Сподіваюся, що будуть якісь роз'яснення ЦВК", - сказала Бойко.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА