17:39 24.07.2020

Резніков вважає, що для виведення російських військ із території ОРДЛО все одно потрібно буде прийти до питання миротворців

2 хв читати
Резніков вважає, що для виведення російських військ із території ОРДЛО все одно потрібно буде прийти до питання миротворців

Віце-прем'єр-міністр України, перший заступник голови делегації України в Тристоронній контактній групі Олексій Резніков вважає, що для виведення російських військ із території окремих районів Донецької та Луганської областей все одно необхідно буде вдатися до миротворчої місії.

"Перше - ухвалення політичного рішення. Але і після цього вони навряд чи дозволять зайти Нацгвардії та поліції. Тому ми прийдемо все одно до інституту миротворців. Є таке поняття, як "збереження миру" і "створення миру".

"Створення" - це силова акція, на яку ніхто не піде, насамперед Рада безпеки ООН, тому що мандат дуже суворий, складний, ризикований і дорогий. А ось "збереження миру" - найбільш ймовірна історія", - розповів він в інтерв'ю журналу "Фокус".

Резніков зазначив, що в такому випадку миротворці заходять на цю територію і розділяють сторони конфлікту.

"Гадаю, мало хто вірить, що це можливо, але теоретично - так. Є ще миротворчий мандат у ОБСЄ, який ніколи не застосовували. Мало того, є один цікавий момент: рішення в ОБСЄ має бути в режимі консенсусу, ніхто не має права вето. Однак, якщо конфлікт між країнами-учасницями ОБСЄ, Україною та РФ, тоді їхні голоси не рахують. Може бути, Швеція займе активну позицію - наступного року країна головуватиме. Росія може погодитися, якщо йтиметься про режим збереження обличчя", - зазначив він.

Резніков пояснив, що після заходу миротворців розпочинається погашення гарячої фази конфлікту, далі - перехідний період із присутністю міжнародних спостережних адміністрацій або комісій, які зможуть здійснювати навіть якісь елементи перехідного правосуддя. "Це реалізовувані речі", - вважає він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить про те, що "це чиста політика і питання виборів" - Зеленський

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА