18:48 27.07.2020

Європейські дипломати і депутати ЄП висловили сподівання на припинення вогню на Донбасі

3 хв читати
Європейські дипломати і депутати ЄП висловили сподівання на припинення вогню на Донбасі

Низка європейських політиків покладають відповідальність за забезпечення перемир'я на сході України на російську сторону, при цьому висловлюють сподівання, що російські найманці на Донбасі дотримуватимуться досягнутих угод.

"Ми бачили це (припинення вогню - ІФ) і раніше, проте сподіваємося, що цього разу воно працюватиме. "Ключ" (до перемир'я - ІФ), як завжди, перебуває в Москві", - написав колишній прем'єр-міністр і глава МЗС Швеції Карл Більдт у своєму мікроблозі в соцмережі Twitter у неділю ввечері.

"Сподіваюся, що цього разу досягнутих угод дотримуватиметься і Росія, і її місцеві найманці", - написав у Twitter депутат Європейського парламенту Міхаель Ґалер.

У свою чергу депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс висловив сподівання, що канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон збережуть жорстку лінію з президентом РФ Володимиром Путіним для забезпечення миру на сході України.

"Припинення вогню на Донбасі розпочинається опівночі? Ми маємо молитися, щоб це відбулося. Це буде найбільшим досягненням президента Володимира Зеленського та найкращими новинами для всіх українців і європейців. Ми також маємо молитися, щоб Меркель і Макрон залишалися жорсткими стосовно Путіна, оскільки ключ до миру перебуває у нього", - написав депутат у Twitter.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс у своєму мікроблозі наголосила, що очікує від російської сторони впливу на своїх найманців: "Добре бачити домовленість на рівні ТКГ про додаткові заходи для перемир'я. Дуже сподіваюся, що їх буде втілено і мирні жителі на Донбасі побачать стійке зменшення насильства. РФ має виконати свої зобов'язання, зокрема через свій вплив на збройні формування, які вона підтримує".

Водночас депутат Європарламенту Вітольд Ващиковський російські заяви поставив під сумнів. "Це (перемир'я на Донбасі - ІФ) хороша новина. Хоча, це не вперше. Чи можемо ми вірити Путіну? Чи можемо ми довіряти учасникам "нормандського формату", що вони утримають Путіна від нової маленької успішної військової авантюри?" - написав він у своєму Twitter у понеділок.

Його колега Анна Фотига висловила сподівання, що нове перемир'я послужить першим кроком до реінтеграції території України.

"З 2014 року очолювані Росією сепаратисти стали причиною загибелі й страждань тисяч українських солдатів і мирних жителів. Сьогодні ми спостерігаємо нову спробу встановити довгострокове припинення вогню, яке має послужити першим кроком до відновлення повного контролю України над усією її територією, включно з Кримом", - написала вона у мікроблозі.

Очікування про успішне перемир'я на Донбасі у своєму мікроблозі висловив прес-секретар Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Михайло Боцюрків: "Десятки попередніх разів припинень вогню не відбувалося. Сподіватимемося, що наразі це трапиться".

У свою чергу посол Канади в Україні Лариса Ґаладза написала: "Втомлені від війни люди Донбасу очікують. Світ спостерігає. Час прийшов".

"Менше ніж через годину угода про припинення вогню набуде чинності на сході України. Тоді ми побачимо, у кого є воля і сила, щоб протистояти її порушенню, і мужність зробити сміливий крок до миру", - написала вона у Twitter у понеділок увечері.

Як повідомлялося, о 00:01 понеділка на Донбасі розпочався режим повного і всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування сторін. Відповідної угоди 22 березня досягла Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на сході України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА