14:42 30.07.2020

Моральний дух українців на боці тих політиків, які шукають шляхи припинення війни, - Головаха

4 хв читати

Моральний дух українського суспільства сьогодні на боці тих політиків, які шукають шляхи припинення війни на Донбасі, вважає заступник директора Інституту соціології Національної академії наук України Євген Головаха.

"Насправді (хоча цьому часто не надають значення), є такий загальний моральний дух, який не завжди безпосередньо виражається в громадській думці... Перебудовний моральний дух у СРСР призвів у підсумку до його розпаду і появи нових незалежних держав, зокрема й України. Моральний дух визначав перемогу протестувальників в Україні над режимом у 2004 і 2014 роках. Сьогодні в Україні моральна підтримка на боці тих політичних сил, які шукають шляхи припинення війни. І якщо проти цього йтимуть якісь окремі політичні сили, вони тільки програють. А це означає, що на наступних виборах можуть прийти не вони, а набагато більш проросійськи налаштовані сили, ніж "Слуга народу", яка, по суті, проросійською жодним чином не є", - розповів соціолог в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Головахи, сьогодні суспільство в більшості своїй підтримує мирні ініціативи президента Зеленського і спроба виступити проти них може тільки підвищити підтримку проросійських сил, які отримають більш широке представництво в органах влади на виборах.

"Так, Зеленський робить усе те, що обіцяв своїм виборцям! Всі насамперед хотіли миру, завершення війни. Ось, дивіться, я виписав дані всеукраїнського опитування КМІС (Київський міжнародний інститут соціології - ІФ) і Фонду "Демократичні ініціативи" в листопаді 2019 року. "П'ять першочергових дій президента Зеленського і його команди мають бути наступні (так вважають громадяни України): припинення вогню на Донбасі - 74%, зростання життєвих стандартів (зарплати) - 51%. Тобто фактично три чверті громадян хотіли припинення вогню", - зазначив Головаха.

За словами заступника директора інституту соціології НАНУ, йдеться не про повне розв'язання конфлікту на Донбасі, а саме про припинення вогню. Він зазначає, що за даними останніх соціологічних досліджень, питання відсутності обстрілів поступилося першістю стандартам життя громадян.

"Правда, що цікаво, сьогодні за даними центру Балакірєвої (голова правління ГО "Центр "Соціальний моніторинг" Ольга Балакірєва - ІФ) все-таки питання миру на Донбасі вже відступило на другий план. На першому місці й із величезним відривом - життєві стандарти, рівень життя. Це зрозуміло – наразі люди сильно збідніли і для більшості саме рівень життя - головна проблема", - наголосив він.

Заступник директора Інституту соціології також вважає, що важливість питання припинення вогню на Донбасі залежить від безпосередньої близькості регіону до зони бойових дій.

"Ступінь важливості цієї проблеми дуже пов'язаний із географічним положенням регіону. І чим ближче він до території бойових дій, тим теми миру, припинення вогню стоять гостріше. Ясно, що на Донбасі люди інших проблем взагалі не бачать - коли їм на голову падають міни, а поруч гинуть знайомі, близькі, - це зрозуміло. У Харківській, Дніпропетровській областях (це теж недалеко), це питання дуже актуальне. А чим далі на захід, тим ця проблема непокоїть менше. Але це природно - люди з більш далеких регіонів її майже не помічають. Хоча, звісно, гинуть в ООС і з віддалених від Донбасу регіонів. Але, однак, ступінь актуальності цієї проблеми пов'язана з географічним положенням", - вважає соціолог.

За його словами, в українських громадян є розуміння того, як можна зупинити бойові дії на сході України, але вони не знають, як завершити війну загалом.

"І знову повертаємося до листопадового опитування - які перші кроки президента люди тоді схвалили. Ось, будь ласка. "Ініціювання переговорів із президентом Російської Федерації Володимиром Путіним для вирішення конфлікту на Донбасі": "позитивно" - 75%, "негативно" - 15%. А як тоді поставилися до "рішення щодо відведення військ від лінії розмежування?": "позитивно" - 59%, "негативно" - 25%. Тобто всі дії Володимира Зеленського, пов'язані з припиненням війни, схвалювалися більшістю населення. Зупинити війну, законсервувати - це більшість громадян схвалюють. А ось, що далі робити, народ не знає. І в цьому трагедія України", - вважає Головаха.

Соціолог також зазначив, що в питанні надання ОРДЛО особливого статусу відсутнє схвалення такого кроку з боку більшості громадян, а значить спертися на підтримку людей влада, як у випадку з припиненням вогню і переговорами з президентом Росії, не зможе.

"Україна з кожним роком війни накопичує проблеми. І мені просто незрозуміло, коли говорять, що домовлятися про припинення вогню - це зрада. Вони не розуміють, що кожен рік війни відкидає Україну на три роки тому", - вважає заступник директора Інституту соціології НАНУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА