17:17 30.07.2020

У ЦВК обговорили з представниками Місії БДІПЛ ОБСЄ підготовку до місцевих виборів в Україні

2 хв читати
У ЦВК обговорили з представниками Місії БДІПЛ ОБСЄ підготовку до місцевих виборів в Україні

У четвер у Центральній виборчій комісії відбулася робоча зустріч заступника голови комісії Сергія Дубовика з представниками Місії Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ з оцінки потреб для спостереження за місцевими виборами на чолі з керівником департаменту з питань виборів БДІПЛ ОБСЄ Александром Шликом.

"Під час спілкування сторони обговорили низку аспектів, пов'язаних із підготовкою до проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. Насамперед ішлося про проблеми в розрізі проведення виборів за новим виборчим законодавством (Виборчим кодексом України). Зокрема, про організацію роботи територіальних та дільничних виборчих комісій в умовах нової виборчої системи, а також зміну процедур - щодо підрахунку голосів виборців, складання протоколів про підрахунок голосів виборців, підсумки голосування, результати виборів", - повідомляє прес-служба ЦВК.

Окремо йшлося про виклики, пов'язані з проведенням місцевих виборів в умовах зміни адміністративно-територіального устрою. При цьому, як зазначив Дубовик, укрупнення районів, передбачене цією реформою, не повинне вплинути на процес формування складу територіальних виборчих комісій.

Також учасники зустрічі зупинилися на питаннях зміни та визначення виборчої адреси виборців за місцем їх фактичного проживання, що стало можливим внаслідок ухвалення комісією згідно з Виборчим кодексом України відповідних порядків, що регламентують ці процедури. Особлива увага акцентувалася на необхідності широкого інформування виборців, передусім внутрішньо переміщених осіб, про надану їм можливість узяти участь у голосуванні в тих територіальних громадах, де вони проживають.

Не менш актуальним сьогодні є й питання проведення виборів в умовах пандемії коронавірусу та пов'язаних із нею карантинних обмежень. Щодо цього представників БДІПЛ було поінформовано про створення в комісії робочої групи з розробки рекомендацій і заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19 під час організації та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. За підсумками її роботи ЦВК має скоординувати спільну роботу в цьому напрямі з профільними міністерствами та відомствами, до повноважень яких входять зазначені питання.

"Попри всі виклики, які супроводжуватимуть процес підготовки та проведення цьогорічних місцевих виборів, переконаний, що ми впораємося з їх організацією. Цьому має сприяти й навчання членів виборчих комісій, яким необхідно буде в короткий термін опанувати чимало аспектів нового виборчого законодавства", - зазначив заступник голови ЦВК.

Крім того, Дубовик додав, що ЦВК завжди була зацікавлена в офіційному спостереженні за виборами різноманітними міжнародними місіями. Водночас найважливішими і для ЦВК, і для решти суб'єктів виборчого процесу були висновки та рекомендації БДІПЛ ОБСЄ. Тож і цьогорічна спостережна місія бюро, особливо в нинішніх складних епідеміологічних умовах, коли не кожна міжнародна організація може організувати спостереження за виборами, має стати черговим свідченням прихильного ставлення європейських партнерів до розвитку демократичного суспільства в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА