18:55 03.08.2020

Стефанчук допустив винесення питання про особливий статус ОРДЛО на референдум

2 хв читати
Стефанчук допустив винесення питання про особливий статус ОРДЛО на референдум

 Перший заступник голови Верховної Ради, представник президента в парламенті Руслан Стефанчук дав зрозуміти, що питання про надання окремим районам Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) особливого статусу може бути винесено на всеукраїнський референдум.

В опублікованому в понеділок інтерв'ю журналу "Фокус", відповідаючи на запитання, за яких умов доля Донбасу чи Криму може вирішуватися шляхом винесення питання про їх особливий статус на референдум, він сказав: "На референдум може бути винесено будь-яке питання, яке захоче український народ. За винятком тих, що спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення суверенітету і, що важливо, територіальної цілісності країни, а також розпалювання національної, міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі. А ще - питань податків, амністії та органів правопорядку, суду".

"Тобто про відокремлення територій йтися не може. Важливо розуміти: на референдум виноситься тільки одне питання, його формулювання має бути чітким, а відповідь – або "так", або "ні", без варіантів", - додав він.

При цьому Стефанчук зазначив, що "якщо питання, що цікавлять народ, потребують внесення змін до Конституції, їх теж треба вирішувати і виносити на референдум, якщо знадобиться".

На запитання, чи може бути рішення народу за результатами референдуму консультативним, чи воно обов'язкове для виконання, перший віце-спікер зазначив, що референдуми є занадто дорогими, і для "консультації з народом досить соціологічних опитувань". "Ми ж створили формулу, за якою рішення народу обов'язкове для виконання органами державної влади", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА