12:10 06.08.2020

Зеленський підтвердив участь Фокіна в ТКГ

3 хв читати
Зеленський підтвердив участь Фокіна в ТКГ

 Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що перший прем'єр-міністр країни Вітольд Фокін (1990-1992) працюватиме в українській делегації в Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

"Ми запросили Леоніда Макаровича (Кравчука - ІФ). З ним працюватиме і пан Фокін, і наш віце-прем'єр Олексій Резніков, і пан Демченко (перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко - ІФ), який тут перебуває. Тобто, в нас досить потужна група. Я бачу наразі тільки зростання кількості переговорів і зустрічей", - сказав він на брифінгу в четвер у місті Часів Яр Донецької області.

Зеленський знову зазначив, що главою української делегації в ТКГ було обрано першого президента України Кравчука, оскільки він мудра, досвідчена, освічена людина, яка має авторитет у всій Україні й навіть на тимчасово окупованих територіях.

Президент наголосив, що екс-глава делегації в ТКГ, другий президент України Леонід Кучма справді виконав велику роботу, яка не завжди була видна суспільству, тому що засідання ТКГ закриті, й люди бачать лише звіти після цих засідань, які тривають годинами. "Він справді втомився. Тут немає інших причин. Ми йому ще раз вдячні", - сказав він.

Як повідомлялося, 31 липня Кравчук повідомив, що до української делегації в ТКГ може увійти перший прем'єр-міністр України (1990-1992 рр.) Вітольд Фокін. Відповідаючи на запитання в ефірі одного з телеканалів, які нові прізвища можуть з'явитися в делегації, Кравчук заявив: "Мені відомо, що тривають переговори з людиною, яка відома в Україні. Це Вітольд Фокін. Його знають на Донбасі, він із 16 років у шахті. І ми хотіли б мати у групі людину, яку знає Донбас. Щоб він міг сказати, чого хочуть стратегічно, національно і як завгодно люди, які там живуть".

1 серпня Кравчук заявив, що пропозиція ввести до складу української делегації Фокіна надійшла від Офісу президента України. "Це була пропозиція адміністрації (президента України - ІФ-У). Інша справа, що я знаю Вітольда Павловича давно. Але ніхто не знає, скажімо, що він - поет. Ніхто не знає, що він зробив переклад відомої казки Пушкіна "Руслан і Людмила" українською мовою. Багато перекладачів це робили, і я читав переклад Фокіна, - він не просто блискучий, він там знайшов такі слова в арсеналі української мови, яких я не чув, і був здивований, звідки у донецького шахтаря такі знання. Це говорить про те, що людина не просто знає економіку, людей, а має й високий духовний рівень", - розповів він в ефірі одного з українських телеканалів.

Кравчук зазначив, що Офіс президента та його керівник Андрій Єрмак запропонували подумати, як взяти до ТКГ ще одну людину, координатора, який міг би звести воєдино всі проблеми самого Донбасу.

Він також наголосив, що поки що йдеться лише про Фокіна.

87-річний Фокін закінчив гірничий факультет Дніпропетровського гірничого інституту і до 1971 року понад 16 років працював на вугільних підприємствах Луганської області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА