13:12 10.08.2020

Кравчук заявляє, що готовий сісти за стіл переговорів із людьми з ОРДЛО, які не брали участі у війні та представляють громадянське суспільство

2 хв читати
Кравчук заявляє, що готовий сісти за стіл переговорів із людьми з ОРДЛО, які не брали участі у війні та представляють громадянське суспільство

Глава делегації України в Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі, перший президент України Леонід Кравчук заявляє, що готовий до переговорів із людьми з тимчасово окупованих територій, але тільки тими, хто представляє громадянське суспільство й не брав участі у війні.

"Для того, щоб Москву переконати, потрібне не лише бажання Києва, їх важко переконувати. А коли це бажання буде людей, які там живуть, і тих, які перебувають за межами (окупованих територій - ІФ), наголошую, що це мільйон сімсот тисяч людей, тоді Москва почує краще і також ітиме назустріч людям. Я в це вірю", - наголосив Кравчук в інтерв'ю спеціальному проекту видання "Радіо Свобода" "Донбас Реалії".

Відповідаючи на запитання, з ким конкретно на окупованій частині Донбасу він готовий сідати за стіл переговорів, Кравчук сказав, що, передусім, із громадянським суспільством.

"Це люди, які не беруть участі в управлінні, не брали участі у війні, безпосередньо з гвинтівкою в руках, не катували тих, хто потрапив у полон. Це люди, які працюють у вищих навчальних закладах, в школах, в громадських організаціях – я готовий їх слухати", - заявив він.

Крім того, як пояснив Кравчук, серед змін у роботі Тристоронньої контактної групи планується введення туди "людей або людини, яка добре знає Донбас, яка жила, працювала на Донбасі".

"Нам головне - почути тих людей, які живуть на Донбасі. Ми заявляємо скрізь, що це українці, це наша територія. Вона українська. Але для того, щоб встановити мир, потрібно знати не лише бажання тих "керівників", які сьогодні є на тій частині Донецької та Луганської областей, а головне - людей, які там живуть", - розповів глава української делегації в ТКГ.

На думку Кравчука, люди з ОРДЛО наразі не вимагають припинення війни, оскільки не бачать своєї перспективи, але бачать в Україні ворога.

"Ми маємо діяти так, щоб люди повірили. Ну, наприклад: замість пустих розмов про статуси, про все інше ми пропонуємо ввести в цих областях стандарт вільної економічної зони. Якщо це буде прийнято, то люди одразу включаються в роботу, надходять інвестиції, відновлюються господарства, відновлюється зруйнований житловий фонд – люди повертаються і бачать перспективу. Сьогодні такої перспективи вони не бачать. Вони думають, що у них перспектива в Росії, але вони помиляються", - зазначив Кравчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА