20:25 10.08.2020

"Опора" закликала забезпечити виборчі права громадян в 18 громадах Донецької та Луганської областей, де ЦВК не оголосила вибори

4 хв читати
"Опора" закликала забезпечити виборчі права громадян в 18 громадах Донецької та Луганської областей, де ЦВК не оголосила вибори

Громадянська мережа "ОПОРА" закликала органи державної влади, зокрема Центральну виборчу комісію, Верховну Раду і військово-цивільні адміністрації в Донецькій і Луганській областях докласти максимальних зусиль для забезпечення виборчих прав громадян у 18 громадах, де не було оголошено про проведення місцевих виборів.

"Чинне законодавство України наділяє цивільні та військові адміністрації повноваженнями щодо надання висновків ЦВК з можливості організації, підготовки та проведення виборів на окремих територіях. Саме на підставі цих висновків ЦВК прийняла рішення про неможливість проведення місцевих виборів у 18 громадах Донецької та Луганської областей, не маючи повноважень і практичної можливості верифікувати обґрунтованість документів між цивільними та військовими адміністраціями (ВЦА – ІФ-У). Рішення про непроведення місцевих виборів приймається на основі інформації ВЦА, які фактично і несуть за нього посадову і публічну відповідальність", - зазначено в заяві "Опори", опублікованій в понеділок.

У своєму листі до ЦВК Донецька обласна ВЦА зазначила, що "спільно з командуванням Операції об'єднаних сил, Головним управлінням Служби безпеки України в Донецькій і Луганській областях і Головним управлінням Національної поліції в Донецькій області були проаналізовані суспільно-політична і безпекова ситуація на окремих територіях регіону". На підставі такого аналізу ВЦА повідомила про неможливість проведення місцевих виборів у 10 громадах регіону.

У свою чергу, Луганська ВЦА повідомила позицію Командування об'єднаних сил про створення складною суспільно-політичною обстановкою надмірної небезпеки для цивільного населення. У ЦВК також надійшов лист від Головного управління СБУ в Луганській області, в якому зазначалося, що "режим тиші" відповідно до Мінських домовленостей не може гарантувати 100-відсоткової безпеки жителів населених пунктів, розташованих уздовж лінії розмежування. Національна поліція в Луганській області повідомила ВЦА про "існування постійної загрози мінометно-артилерійського обстрілу або терористичних актів диверсійно-розвідувальними групами бойовиків на відстані до 30 - 35 км від лінії розмежування при проведенні місцевих виборів". На підставі цієї інформації Луганська ВЦА звернулася до ЦВК про неможливість проведення місцевих виборів у 8 громадах регіону.

"Колегіальність прийняття рішення, прозорі критерії та тимчасова визначеність перенесення виборів - це обов'язкові демократичні параметри для обліку безпеки ризиків при організації виборів і уникнення можливих політичних зловживань. На поточний момент у "ОПОРИ" немає достатніх підстав вважати, що зазначені вимоги повною мірою враховувалися при встановленні неможливості проведення виборів у 18 громадах регіону. наприклад, місцеві вибори не будуть проведені в Сєвєродонецьку і Лисичанську Луганської області, хоча ці громади обирали місцеві і національні органи влади протягом 2014-2019рр. При цьому сусідня міська громада міста Рубіжне зможе цього року сформувати свої органи місцевого самоврядування", - сказано в звіті організації.

"Опора" зазначає, що протягом 2015-2020 років Верховна Рада ігнорувала питання врегулювання особливостей виборчих процесів в Донецькій і Луганській областях, що і спричинило ситуацію, що склалася: "З огляду на ігнорування парламентом протягом 2015-2020 рр. завдання щодо належного врегулювання особливостей виборчих процесів у Донецькій і Луганській областях, рішення не проводити місцеві вибори у 18 громадах регіону є конфліктним і характеризується значною правовою невизначеністю. Ключовим питанням, як і під час попередніх електоральних циклів, залишається чітке визначення періоду і умов відновлення права громадян на місцеве самоврядування та їх виборчих прав. Відсутність чіткої відповіді з боку держави неодмінно загострить політичні дискусії і посилить недовіру значної частини громадян до інституту виборів".

В організації рекомендують ВЦА провести публічні заходи в регіоні з докладними поясненнями власних висновків про неможливість проведення місцевих виборів в окремих громадах і забезпечити прозору і системну комунікацію з громадськістю територіальних громад двох областей і політичними партіями з питань проведення місцевих виборів в регіоні.

Центрвиборчкому "ОПОРА" рекомендує роз'яснити можливість внесення ВЦА нових висновків про можливість проведення місцевих виборів у 18 громадах Донецької та Луганської областей до офіційного початку виборчого процесу, а також пояснити інші перспективи відновлення виборчих прав громадян у таких громадах.

Профільний комітет Ради, на думку "ОПОРИ", повинен невідкладно ініціювати обговорення варіантів законодавчого врегулювання місцевих виборів в Донецькій і Луганській областях і запропонувати парламенту рішення щодо забезпечення правової визначеності та демократичності реалізації членами відповідних громад права на місцеве самоврядування та виборчих прав громадян з урахуванням ситуації безпеки.

8 серпня 2020 ЦВК на підставі висновків Донецької і Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій встановила неможливість проведення перших місцевих виборів у 10 територіальних громадах Донецької області і 8 громадах Луганської області. Місцеві вибори, зокрема, не будуть організовані в де-факто обласному центрі Луганщини Сєвєродонецьку, а також в інших досить великих громадах двох регіонів (Лисичанськ, Волноваха, Авдіївка, Вугледар, Торецьке, Станиця-Луганська, Попасна, Щастя тощо).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА