22:07 11.08.2020

Якщо до ЦВК вчасно надійдуть нові висновки Донецької і Луганської ВЦА щодо проведення місцевих виборів у 18 громадах, то вони там можуть відбутися навіть 25 жовтня

3 хв читати
Якщо до ЦВК вчасно надійдуть нові висновки Донецької і Луганської ВЦА щодо проведення місцевих виборів у 18 громадах, то вони там можуть відбутися навіть 25 жовтня

У Центральній виборчій комісії заявляють, що перші місцеві вибори в 10 громадах Донецької та 8 - Луганської областей, для яких ЦВК раніше визначила неможливість їх проведення, все ж можуть відбутися при дотриманні певних умов.

"Ситуація з безпекою може змінитися і, якщо до початку виборчого процесу чергових місцевих виборів до Комісії надійдуть нові висновки Донецької і Луганської ВЦА (військово-цивільних адміністрацій - ІФ-У) про можливість проведення перших місцевих виборів у цих 18 громадах або в частині з них, то вибори там можуть відбутися навіть 25 жовтня 2020р", - заявив глава ЦВК Олег Діденко, повідомляє прес-служба Комісії у вівторок ввечері.

Також у Центрвиборчкомі нагадали, що відповідно до п.1 ч.3 ст.4 закону України "Про військово-цивільні адміністрації" передбачено, що до повноважень обласної військово-цивільної адміністрації (ОВГА) віднесено надання висновків Центрвиборчкому про можливість організації та підготовки відповідно до закону проведення відповідних виборів на окремих територіях.

"7 серпня 2020р до Комісії надійшли висновки Донецької і Луганської ВГА про виборчі дільниці, на яких можливо / неможливо здійснювати організацію підготовки і проведення місцевих виборів", - нагадують у Комісії.

З відповідним листом Донецької ОДА-ОВЦА можна ознайомитися за наданим ЦВК посиланням: https://www.cvk.gov.ua/wp-content/uploads/2020/08/List-Donetskoi-ODA-OVTsA.pdf

З відповідним листом Луганської ОДА-ОВЦА можна ознайомитися за наданим ЦВК посиланням: https://www.cvk.gov.ua/wp-content/uploads/2020/08/List-Luganskoi-ODA-OVTsA.pdf

"Як випливає з отриманих документів, ВЦА свої висновки про неможливість проведення виборів засновували на позиції цілої низки компетентних органів, до повноважень яких належить питання безпеки", - наголошують у ЦВК.

Також в Центрвиборчкомі звертають увагу, що в цій конкретній ситуації Комісія діяла на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України.

"При цьому Комісія вкотре наголошує, що відповідальність за визначення можливості проведення / непроведення виборів на окремих територіях несуть компетентні органи, які наділені відповідними повноваженнями", - зазначають в Центрвиборчкомі.

ЦВК не має ні законодавчих повноважень, ні практичних можливостей перевірити реальний стан справ на цих територіях. "Разом із цим, ми зобов'язані забезпечувати реалізацію і захист виборчих прав громадян. Але для цього повинні бути відповідні умови. Безпека перш за все. Адже не забуваймо, що найвищою цінністю є людина, її життя і здоров'я. Також ми не маємо жодних підстав сумніватися у висновках, наданих обласними цивільними та військовими адміністраціями", - зазначив глава ЦВК Олег Діденко.

"Тому рішення Центральної виборчої комісії є абсолютно законним, оскільки ґрунтується на відповідних висновках ВЦА. Якщо ж хтось ставить під сумнів наявність фактичних підстав для непроведення виборів на певних територіях, то це вже питання до законності і обґрунтованості висновків обласних військово-цивільних адміністрацій Донецької і Луганської областей", - додав він.

Як повідомлялося, 8 серпня своєю ухвалою №160 "Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 р" ЦВК призначила 1 439 таких виборів, тобто на всій підконтрольній території України.

Того ж дня ЦВК на підставі висновків Донецької та Луганської ОДА-ОВЦА, що надійшли 7 серпня, на своєму засіданні дійшла висновку про неможливість проведення виборів депутатів окремих сільських, селищних, міських рад Донецької і Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 р.

"ЦВК взяла до відома зроблені висновки і на їх підставі встановила неможливість проведення відповідно до положень Виборчого кодексу України перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад Донецької і Луганської області та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 р. До переліку таких громад належать 10 сільських, селищних, міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 – Сєверодонецького і Щастинського районів Луганської області", - йдеться в повідомленні.

Також Комісія взяла до відома висновок Луганської ОВЦА про те, що на території Новоайдарської селищної громади Щастинського району Луганської області на частині виборчих дільниць, зокрема, № 440265, 440266, 440271, 440272, 440277, неможливо здійснювати організацію підготовки і проведення місцевих виборів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА