19:51 12.08.2020

Білоруська влада повинна негайно припинити насильство і звільнити політв'язнів - Порошенко

2 хв читати
Білоруська влада повинна негайно припинити насильство і звільнити політв'язнів - Порошенко

Білоруська влада має знайти відповідь на вимоги білоруського суспільства, яке прагне і готове до демократичних змін у житті держави, а також піти на дострокові президентські вибори із залученням міжнародних спостерігачів, заявляє лідер партії "Європейська солідарність", п'ятий президент України (2014 -2019) Петро Порошенко.

"Вважаю, що білоруській владі необхідно негайно припинити насильство проти своїх громадян і одночасно не допустити провокацій і підбурювання до насильства. Це - перше. По-друге, звільнити з в'язниць і місць утримання політичних в'язнів і мирних протестувальників і припинити переслідування політичних опонентів", - йдеться в заяві Порошенка, опублікованій на сайті "Європейської солідарності" в середу.

По-третє, за словами політика, білоруська влада повинна забезпечити відкритий діалог влади з білоруським суспільством, поважати право на свободу ЗМІ і думки, безперешкодний доступ до Інтернету.

Порошенко також наголошує, що білоруська влада повинна оголосити про проведення дострокових президентських виборів в Білорусі "з широким залученням БДІПЛ / ОБСЄ та Ради Європи, запросити для спостереження представників провідних міжнародних організацій і структур, що сприятиме довірі виборчого процесу".

"По-п'яте, закликаю українську владу в контакті з нашими партнерами з Люблінського трикутника призначити Спеціального представника України з Білорусі, який повинен активно сприяти врегулюванню ситуації і підтвердити стратегічну роль нашої держави в регіоні. Необхідно також напередодні запланованого на п'ятницю засідання Ради міністрів ЄС організувати контакти представників ЄС з МЗС Білорусі для з'ясування і вирішення проблемних питань, пов'язаних з політичною кризою в Білорусі", - йдеться в заяві.

Також політик закликав міжнародну спільноту спостерігати за діями РФ, яка "тільки чекає зручного моменту для того, щоб покінчити з білоруською державністю і незалежністю". "Кажу про це, адже точно знаю, що тривалий час увагу агресора на себе привертала Україна. Сьогодні Європа повинна думати і діяти стратегічно. Ми не маємо права втратити Білорусь. Нікому - ні білоруській владі, ні білоруському народу, ні Євросоюзу, і тим більше Україні - не потрібна Білорусь як західна провінція Російської неоімперії. Ми не повинні дати жодного шансу мародерству Кремля", - наголосив він.

Порошенко зазначив, що для України і нього особисто Білорусь завжди була і буде особливо важливою країною. "Білоруси - традиційні друзі і партнери українського народу, щирі, доброзичливі і добропорядні брати по крові і духу. Демократична, стабільна, процвітаюча і незалежна Білорусь є одним із ключових чинників безпеки і добробуту України. Тому я не можу мовчки спостерігати за тим, як Білорусь сповзає в безодню хаосу і політичної невизначеності", - йдеться в заяві.

"Насильству, масовим репресіям не місце в сучасному цивілізованому світі ... Європейська та демократична Білоруська держава в наших спільних інтересах!", - резюмував Порошенко.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА