16:22 14.08.2020

Зеленський і Нетаньягу обговорили обстановку на Донбасі, ситуацію з коронавірусом та активізацію українсько-ізраїльської торговельної співпраці

2 хв читати
Зеленський і Нетаньягу обговорили обстановку на Донбасі, ситуацію з коронавірусом та активізацію українсько-ізраїльської торговельної співпраці

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, під час якої сторони обговорили обстановку на Донбасі, ситуацію з коронавірусом і розробку ізраїльської вакцини від нього, а також активізацію торговельної співпраці між країнами.

"На початку розмови глава ізраїльського уряду привітав досягнуті домовленості щодо встановлення всеосяжного режиму припинення вогню на лінії розмежування на сході України і прогрес у виконанні Мінських угод", - повідомляє у п'ятницю прес-служба глави Української держави.

Зеленський поінформував співрозмовника про безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі. Він зазначив, що на лінії розмежування фіксуються окремі випадки порушення режиму тиші з боку бойовиків, проте загалом режим припинення вогню триває, "і одна з найважливіших домовленостей, досягнутих лідерами країн "нормандського формату" за результатами грудневого саміту у Парижі, виконується".

Президент України привітав ізраїльського прем'єра з важливою для регіональної безпеки подією - досягненням домовленостей про нормалізацію відносин між Державою Ізраїль та Об'єднаними Арабськими Еміратами.

"Це - історичне досягнення і яскравий приклад можливостей діалогу і дипломатії, яким можуть послідувати інші країни регіону", - сказав Зеленський.

Нетаньягу зазначив, що Ізраїль уклав не першу мирну угоду з арабською країною, і висловив сподівання, що будуть й інші мирні угоди та врешті-решт у регіоні запанує мир.

Сторони також обговорили заходи, яких вживають уряди двох країн для боротьби з пандемією COVID-19. Володимир Зеленський проінформував співрозмовника про те, що в Україні за добу зафіксовано черговий антирекорд захворюваності на коронавірусну хворобу і в країні діє адаптивний карантинний режим.

Президент України також наголосив на зацікавленості української сторони у закупівлі ізраїльської вакцини проти коронавірусу, яка наразі проходить випробування в Ізраїлі, для своїх громадян.

"Україна має бути серед друзів Ізраїлю, які першими зможуть долучитися до дослідження та використання вакцини", - зазначив він.

Під час розмови також обговорювали активізацію торговельної співпраці між Україною та Ізраїлем.

Нетаньягу повідомив, що його уряд найближчим часом має завершити ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Ізраїлем та Україною. Зеленський привітав цей довгоочікуваний крок.

Він також розповів, що Кабінет Міністрів України працює над тим, щоб надати святам Песах, Ханука та Рош Гашана державного статусу.

Зеленський запросив Нетаньягу відвідати Україну з візитом. У відповідь очільник ізраїльського уряду зазначив, що буде радий бачити главу Української держави з візитом в Ізраїлі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА