16:22 14.08.2020

Зеленський і Нетаньягу обговорили обстановку на Донбасі, ситуацію з коронавірусом та активізацію українсько-ізраїльської торговельної співпраці

2 хв читати
Зеленський і Нетаньягу обговорили обстановку на Донбасі, ситуацію з коронавірусом та активізацію українсько-ізраїльської торговельної співпраці

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, під час якої сторони обговорили обстановку на Донбасі, ситуацію з коронавірусом і розробку ізраїльської вакцини від нього, а також активізацію торговельної співпраці між країнами.

"На початку розмови глава ізраїльського уряду привітав досягнуті домовленості щодо встановлення всеосяжного режиму припинення вогню на лінії розмежування на сході України і прогрес у виконанні Мінських угод", - повідомляє у п'ятницю прес-служба глави Української держави.

Зеленський поінформував співрозмовника про безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі. Він зазначив, що на лінії розмежування фіксуються окремі випадки порушення режиму тиші з боку бойовиків, проте загалом режим припинення вогню триває, "і одна з найважливіших домовленостей, досягнутих лідерами країн "нормандського формату" за результатами грудневого саміту у Парижі, виконується".

Президент України привітав ізраїльського прем'єра з важливою для регіональної безпеки подією - досягненням домовленостей про нормалізацію відносин між Державою Ізраїль та Об'єднаними Арабськими Еміратами.

"Це - історичне досягнення і яскравий приклад можливостей діалогу і дипломатії, яким можуть послідувати інші країни регіону", - сказав Зеленський.

Нетаньягу зазначив, що Ізраїль уклав не першу мирну угоду з арабською країною, і висловив сподівання, що будуть й інші мирні угоди та врешті-решт у регіоні запанує мир.

Сторони також обговорили заходи, яких вживають уряди двох країн для боротьби з пандемією COVID-19. Володимир Зеленський проінформував співрозмовника про те, що в Україні за добу зафіксовано черговий антирекорд захворюваності на коронавірусну хворобу і в країні діє адаптивний карантинний режим.

Президент України також наголосив на зацікавленості української сторони у закупівлі ізраїльської вакцини проти коронавірусу, яка наразі проходить випробування в Ізраїлі, для своїх громадян.

"Україна має бути серед друзів Ізраїлю, які першими зможуть долучитися до дослідження та використання вакцини", - зазначив він.

Під час розмови також обговорювали активізацію торговельної співпраці між Україною та Ізраїлем.

Нетаньягу повідомив, що його уряд найближчим часом має завершити ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Ізраїлем та Україною. Зеленський привітав цей довгоочікуваний крок.

Він також розповів, що Кабінет Міністрів України працює над тим, щоб надати святам Песах, Ханука та Рош Гашана державного статусу.

Зеленський запросив Нетаньягу відвідати Україну з візитом. У відповідь очільник ізраїльського уряду зазначив, що буде радий бачити главу Української держави з візитом в Ізраїлі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

У МЗС Польщі прокоментували президентські вибори до РФ

Жодної легітимності в імітації російських виборів немає - Зеленський

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА