17:23 14.08.2020

Голова "Укроборонпрому" Абромавичус запропонував президенту свого наступника і нагадав про відсутність у віце-прем'єра права на кадрові призначення

4 хв читати
Голова "Укроборонпрому" Абромавичус запропонував президенту свого наступника і нагадав про відсутність у віце-прем'єра права на кадрові призначення

Гендиректор держконцерну "Укроборонпром" Айварас Абромавичус на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, яка відбулася днями, запропонував главі держави розглянути як нового голову "Укроборонпрому" одного з найсильніших членів сформованої Абромавичусом команди, водночас публічно не оголошуючи його.

"Це гарантує продовження розпочатої трансформації, збереження швидкості змін, з якими рухається концерн, і команди, яка їх втілює", - йдеться у заяві голови "Укроборонпрому" у п'ятницю, у якій він також виступив проти зміни команди, про яку заявив віце-прем'єр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Абромавичус також повідомив, що на зустрічі у президента обговорювалося перезавантаження наглядової ради "Укроборонпрому".

Як повідомлялося, Уруський раніше цього тижня анонсував найближчим часом зміну керівництва "Укроборонпрому" і зміну всієї команди, яка там працювала в останній рік. За його словами, "Укроборонпром" буде перетворено в державну холдингову компанію під умовною назвою "Оборонні системи України", оскільки назва "Укроборонпром" уже стала токсичною в Україні. "Це буде керуюча компанія зовсім з іншими функціями, які на сьогодні існують у концерні, з мінімумом втручання в госпдіяльність холдингів, що входитимуть до цієї компанії. Стратегічно займатиметься розміщенням акцій, що становлять основу холдингів", - описав нову структуру віце-прем'єр.

Абромавичус зазначив, що про необхідність ліквідації та переосмислення завдань "Укроборонпрому" він із командою заявив на самому початку роботи, і тут бачення збігається, проте зазначив, що при однаковому розумінні проблем концерну та галузі, інструменти їх вирішення бачаться по-різному.

"Це раніше у нас олігархи призначали міністрів, а міністри - керівників найбільших державних компаній. Уже п'ять років Україна намагається жити за новими правилами", - заявив гендиректор "Укроборонпрому". Він нагадав про реформу корпоративного управління, яку розпочав під час керівництва Мінекономрозвитку у 2014-2015 рр., зокрема, про формування інституту наглядових рад, які призначають незалежного директора; аудити та процедури запобігання конфлікту інтересів.

"Загалом, деполітизація призначення гендиректора і можливість самостійно формувати свою команду - це золотий стандарт міжнародного менеджменту та принципи ОЕСР, які Україна зобов'язалася впровадити на стратегічних підприємствах державної форми власності... Порушення цих стандартів саме в "Укроборонпромі" призведе до втрати фінансової допомоги Євросоюзу у розмірі EUR1,3 млрд", - зазначив Абромавичус.

Він висловив сподівання, що такі стандарти та принципи дотримуватимуться, як і було заявлено після призначення віце-прем'єра, а "совкова" система кадрової політики та ручного управління державними підприємствами залишиться в минулому.

Голова "Укроборонпрому" також нагадав, що жоден нормативно-правовий акт не наділяє віце-прем'єра правом на такі кадрові призначення. Відповідно до закону "Про особливості управління об'єктами оборонно-промислового комплексу (ОПК)" і статуту концерну, гендиректора "Укроборонпрому" призначає президент України за поданням прем'єр-міністра, а виняткове право звільнення та призначення співробітників держконцерну належить гендиректору компанії.

"Реформи в "Укроборонпромі" лише розпочинаються. Вони складні, комплексні, для окремих осіб - дуже незручні", - наголосив Абромавичус, заявивши про готовність команди довести їх до кінця.

Як повідомлялося, наприкінці липня гендиректор "Укроборонпрому" повідомив про майбутню зміну своєї посади, але зазначив, що сформована ним команда держконцерну продовжить роботу. "Команда працюватиме далі, я також працюватиму далі, і ми скоро побачимо на якій посаді", - сказав Абромавичус.

Він нагадав, що спочатку йшов на посаду гендиректора лише на 2-3 місяці, щоб розпочати фінансовий і forensic-аудит, розробити стратегічні документи та завести нову команду. За його словами, за 11 місяців до "Укроборонпрому" було заведено 70 професійних людей при штаті у 260 осіб, зокрема, замінено всіх заступників гендиректора. Крім того, було призначено майже 30 нових керівників найбільших підприємств.

Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", раніше розглядалося питання можливого повернення Абромавичуса до наглядової ради держконцерну. Він уже очолював її у період із початку червня до кінця серпня 2019 року, коли Зеленський призначив його гендиректором "Укроборонпрому". Тоді Абромавичус зазначив, що це рішення було вимушеним через негативні процеси, які розпочалися, і він очолюватиме компанію до відбору нового керівника на конкурсі.

Про своє прохання вивести його з наглядової ради "Укроборонпрому" 14 серпня повідомив голова правління "Укрпошти" Ігор Смілянський, аргументувавши це тим, що його перебування у наглядовій раді обмежує можливості "Укрпошти" у залученні іноземного фінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

У МЗС Польщі прокоментували президентські вибори до РФ

Жодної легітимності в імітації російських виборів немає - Зеленський

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА