10:15 15.08.2020

Зеленський про передання "вагнерівців" РФ: вважаємо таке рішення, м'яко кажучи, несправедливим, неприйнятним у дружніх міждержавних відносинах

3 хв читати
Зеленський про передання "вагнерівців" РФ: вважаємо таке рішення, м'яко кажучи, несправедливим, неприйнятним у дружніх міждержавних відносинах

Президент України Володимир Зеленський назвав рішення Білорусі про передання членів ПВК "Вагнер" Росії несправедливим і таким, яке не відповідає дружнім міждержавним відносинам.

"Вважаємо таке рішення, м'яко кажучи, несправедливим, таким, яке не відповідає духу відносин між Україною та Білоруссю, заснованому на принципах поваги та взаємної допомоги", – написав Зеленський у соцмережі Фейсбук у суботу.

Президент України зазначив, що вважає передання Росії "демонів сучасної війни" - "вагнерівців" "дивним, некоректним і точно неприпустимим у дружніх міждержавних відносинах".

Він також відкинув будь-яке втручання України у внутрішні процеси в Білорусі. "По-перше, публічно наговорити про якесь нібито втручання України у внутрішні процеси в Білорусі. Цього точно не було".

"А по-друге, людей, які дійсно мають стосунок до безумовного втручання у справи як Білорусі, так і України – перш за все україни – демонстративно віддати третій стороні", - заявив зеленський.

Президент відзначив наявність домовленостей щодо виключно юридичного та об'єктивного підходу до оцінки "справи "вагнерівців".

Зеленський також повідомив, що звернення Офісу генпрокурора про видання 28 "вагнерівців" Україні, серед яких 9 українських громадян і яким було оголошено підозру про участь у терористичній організації, залишилося без відповіді.

"Були також активні спроби по дипломатичних та особистих каналах довести нашим партнерам, чому правильно и коректно було б піти саме запропонованим нами шляхом. Але, на превеликий жаль, цього не сталося", – зазначив глава держави.

Зеленський переконаний, що наслідки передання РФ "вагнерівців" будуть трагічними. "Ми розуміємо, що "вагнерівці" все одно повернуться до свого звичного заняття – розповсюдження війни. Дай Боже, щоб білоруській владі не довелося й на своїй території отримати ще один палаючий, знекровлений Донбас, створити який всі ці "вагнерівці" дуже добре вміють. Бо вони – це ж про експансіонізм і насилля. Тільки про насилля", – наголошується в повідомленні.

При цьому Зеленський висловив тверде переконання, що уникнути відповідальності ніхто не зможе. "І самі "вагнерівці", і будь-хто інший, чий бізнес за їхньою власною характеристикою – смерть, повинні розуміти: все одно доведеться відповідати. Перед законом чи вже одразу перед Богом – покаже час".

Як повідомлялося, 29 липня під Мінськом затримали 33 членів ПВК "Вагнер".

12 серпня Офіс генерального прокурора України звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб з російської приватної військової компанії "Вагнер", затриманих 29 липня правоохоронними органами Білорусі.

"Усім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч.1 ст. 258-3 КК України). Шевченківський районний суд Києва обрав підозрюваним запобіжні заходи у вигляді утримання під вартою", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Українська сторона заявила, що ці особи "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

Однак 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

У МЗС Польщі прокоментували президентські вибори до РФ

Жодної легітимності в імітації російських виборів немає - Зеленський

Макрон: "Ми будемо готові відреагувати задля безпеки України та європейців"

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА