20:56 18.08.2020

У РБ ООН обговорили ситуацію в Білорусі

2 хв читати
У РБ ООН обговорили ситуацію в Білорусі

Естонія як непостійний член Ради безпеки ООН і США ініціювала обговорення в РБ ООН ситуації в Білорусі.

"Сьогодні, 18 серпня, з ініціативи Естонії та США в Раді безпеки ООН було розглянуто питання про ситуацію в Білорусі і її вплив на мир і безпеку в Європі", - повідомили "Інтерфаксу" в прес-службі МЗС Естонії.

Глава МЗС Урмас Рейнсалу (Urmas Reinsalu), що представляв Естонію, висловив у своєму зверненні глибоку заклопотаність надмірним застосуванням сили владою Білорусі щодо мирних мітингувальників.

За словами Рейнсалу, настав час порушити це питання на засіданні Ради безпеки ООН. "Рада безпеки зобов'язана запобігати насильницьким конфліктам. Тому раннє застереження і посилення інформованості є нашим обов'язком", вважає глава МЗС.

За його словами, в Білорусі "підсумки виборів сфальсифіковані, незалежних спостерігачів на них не було. Ми бачили в низці держав світу, що відбувається, коли вільні і чесні вибори провалюються і не береться до уваги виправдане невдоволення людей".

Рейнсалу зазначив, що "будь-яке зовнішнє втручання в Білорусі загрожує миру і безпеці як у самій Білорусі, так і ширше, в регіоні".

Він запропонував, щоб представник ООН виступав у Радбезі регулярно з оглядами про ситуацію в Білорусі.

"Естонія продовжить уважно спостерігати за тим, що відбувається в Білорусі і в разі необхідності різними і найбільш підходящими способами підтримуватиме увагу Ради безпеки", - пообіцяв Рейнсалу.

У вівторок уряд Естонії виступив із заявою, в якому не визнав результатів президентських виборів в Білорусі і зазначив, що Олександр Лукашенко позбувся свого мандата через фальсифікації результатів президентських виборів. Таллінн закликав провести в Білорусі нові вибори.

Про намір підняти питання стосовно Білорусі в понеділок повідомила президент Керсті Кальюлайд (Kersti Kaljulaid) після відеоконференції з главами Латвії Егілсом Левітсом (Egils Levits), Литви Гітанасом Науседою (Gitanas Nauseda) і Польщі Анджеєм Дудою (Andrzej Duda).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА