13:16 19.08.2020

Інформаційна операція щодо "вагнерівців" у Білорусі має російське походження - заява СЗР

2 хв читати
Інформаційна операція щодо "вагнерівців" у Білорусі має російське походження - заява СЗР

Служба зовнішньої розвідки України заявляє про російське походження спецоперації, яка передбачала появу та затримання російських бойовиків приватної військової компанії Вагнера в Білорусі.

"Служба зовнішньої розвідки України повідомляє, що спеціальна інформаційна операція т. зв. група Вагнера у Білорусі має російське походження", - йдеться в заяві, розміщеній на сайті СЗР у середу.

У Службі зазначають, що завданнями операції була дестабілізація ситуації в Білорусі напередодні й під час президентських виборів та звинувачення в причетності українських спецслужб до організації та проведення операції на території Білорусі "і, як результат, залучення України в міжнародний скандал і підрив її міжнародного авторитету".

Метою операції, як зазначають у СЗР, була також дискредитація українського керівництва "з метою зниження рейтингу влади напередодні місцевих виборів".

"Звертаємо увагу громадянського суспільства та ЗМІ України на обережне поводження з контентом, створеним російськими спецслужбами, що має відвертий антиукраїнський характер і завдає шкоди національній безпеці держави", - йдеться в заяві.

Як повідомили раніше українські ЗМІ, спецслужби України нібито готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків приватної військової компанії Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі. Однак після того як силовики доповіли про ці плани в Офіс президента, спецоперація провалилася.

14 серпня стало відомо, що Білорусь передала Російській Федерації 32 бойовиків "Вагнера", затриманих 29 липня.

Президент Володимир Зеленський назвав видачу "вагнерівців" Росії несправедливим рішенням, наслідки якого будуть катастрофічними.

Пізніше начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що поїздка бойовиків ПВК Вагнера, під час якої їх затримали в Білорусі, є спецоперацією російських спецслужб. Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак розцінив інформацію про нібито причетність українських спецслужб до появи і затримання російських бойовиків ПВК Вагнера в Білорусі як сплановану дезінформацію. У Службі безпеки України також спростували свою причетність до історії з появою і затриманням "вагнерівців" у Білорусі.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА