09:04 21.08.2020

Велика Британія, Німеччина, Франція відкинули ініціативу США про повернення антиіранських санкцій

2 хв читати
Велика Британія, Німеччина, Франція відкинули ініціативу США про повернення антиіранських санкцій

Пропозиція, адресована США 20 серпня Раді Безпеки ООН стосовно запуску механізму відновлення санкцій (snapback) щодо Ірану, не відповідає зусиллям Великої Британії, Німеччини і Франції щодо підтримки Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), заявили глави МЗС трьох країн.

"Франція, Німеччина і Велика Британія ("формат E3") відзначають, що Сполучені Штати Америки припинили бути учасниками СВПД у результаті їх виходу з угоди 8 травня 2018 року", - йдеться в документі, опублікованому в четвер увечері на сайті міністерства Європи і закордонних справ Франції.

"Тобто ми не можемо підтримати цю ініціативу, яка несумісна з нашими нинішніми зусиллями з підтримки СВПД", - сказано в спільній заяві трьох міністрів.

У документі також повідомляється, що ця позиція "була чітко доведена до відома головування і всіх членів РБ ООН".

Велика Британія, Німеччина і Франція запевнили, що рішуче налаштовані "зберегти процеси і інститути, які є основою багатосторонності".

"Нашою метою залишається збереження авторитету і цілісності РБ ООН. Ми закликаємо всіх членів РБ ООН утримуватися від будь-яких дій, які загострили б розбіжності в ній або мали б серйозні наслідки для її роботи", - заявили міністри трьох країн.

"Ми як і раніше прихильні СВПД, незважаючи на серйозні виклики, породжені виходом Сполучених Штатів. Ми переконані, що повинні вирішувати питання систематичного недотримання іранцями своїх зобов'язань з СВПД у рамках діалогу між учасниками угоди, зокрема в Спільній комісії, і в рамках механізму врегулювання розбіжностей. Щоб зберегти угоду, ми постійно закликаємо Іран відмовитися від будь-яких дій, несумісних з ядерними зобов'язаннями, і невідкладно повернутися до їх повного дотримання", - йдеться в документі.

Раніше в четвер держсекретар США Майк Помпео офіційно повідомив РБ ООН про ініціативу Вашингтона щодо відновлення санкцій ООН щодо Тегерана.

У посланні, яке Помпео передав представнику Індонезії Діану Джані, головуючому зараз у РБ ООН, зокрема йдеться про те, що Іран значною мірою не виконує зобов'язання в рамках ядерної угоди.

Напередодні американський президент Дональд Трамп повідомив журналістам про те, що доручив голові американського зовнішньополітичного відомства повідомити РБ ООН щодо цієї ініціативи.

"Я дав розпорядження держсекретареві Майку Помпео повідомити РБ ООН про те, що США мають намір відновити практично всі раніше припинені санкції ООН щодо Ірану", - сказав він.

Держдеп США зі свого боку проінформував, що "через 30 днів після повідомлення, низку санкцій ООН буде відновлено, зокрема вони торкнуться вимог до Ірану зупинити діяльність, пов'язану із збагаченням урану, також буде продовжено і ембарго на постачання зброї Ірану, яке діє протягом 13 років.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА