10:03 21.08.2020

Святкування Рош Гашана, яким воно було в попередні роки, в 2020 році не буде - Аваков

3 хв читати
Святкування Рош Гашана, яким воно було в попередні роки, в 2020 році не буде - Аваков

Україна введе технічні обмеження, які унеможливлять прибуття великої кількості паломників на святкування Рош Гашана (єврейського Нового року) в 2020 році до м. Умані Черкаської області, заявляє міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"З огляду на коронавірус, щоб припинити будь-які спекуляції на тему щодо ситуації зі святкуванням єврейського Нового року в Умані: ми розуміємо всі ризики, які пов'язані з таким масовим святкуванням. Стандартно до нас приїжджали майже 20-50 тис. осіб у різні останні роки на паломництво. На жаль, ми наразі не можемо собі дозволити такі ризики, тому буде введено технічні обмеження і по суті святкування, яким воно було у формі останніх років, не буде", - сказав Аваков журналістам на брифінгу в м. Вишгороді Київської області в п'ятницю вранці.

Глава відомства зазначив, що українські дипломати вже провели відповідні консультації з відповідними урядами країн, звідки їде найбільше паломників.

"Я думаю, що кожен із вірян прийме і зрозуміє наші обмеження. Цього року Хресну ходу православних церков також було скасовано і тому, я думаю, що цей баланс в ім'я здоров'я людей має бути відновлено", - сказав він.

У цьому контексті Аваков також наголосив, що "ми знайдемо механізми регулювання цього процесу для тих, хто не зважає на суспільні інтереси, у нас достатньо сил і можливостей".

Як повідомлялося, учасники міжвідомчої наради в Міністерстві закордонних справ України дійшли спільної думки, що прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до м. Умані Черкаської області для святкування іудейського свята Рош Гашана в традиційному форматі в 2020 році є неможливим з огляду на епідемічну ситуацію в Ізраїлі, заборону проведення масових заходів в Україні, необхідність створення великої кількості місць для обсервації, складність контролю правоохоронцями дотримання паломниками режиму самоізоляції.

Пізніше Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю закликало Київ не дозволяти поточного року паломництва хасидів в Умані на свято Рош Гашана.

17 серпня мер Умані Олександр Цебрій пригрозив заблокувати в'їзд для хасидів на період Рош Гашана у зв'язку з ситуацією з коронавірусом і відправився до Києва для вирішення цього питання на найвищому рівні.

Того самого дня глава МВС України Арсен Аваков заявив, що уряд підтримав рішення про обмеження на відвідування іноземцями Умані на період святкування Рош Гашана в 2020 році. Крім того, за словами Авакова, аналогічної домовленості МВС досягло з представниками Української православної церкви і Православної церкви Московського патріархату, які відмовилися від проведення Хресної ходи через пандемію.

18 серпня уряди України та Ізраїлю виступили зі спільною заявою, в якій закликали паломників, які планують взяти участь у святкових заходах із нагоди Рош Гашана в Україні, утриматися від відвідування Умані "через загрозливу епідемічну ситуацію". Водночас для тих, хто все-таки вирішить відвідати Умань, в урядах наголошують, що карантин в Україні поширюється на всі публічні заходи і має строго дотримуватися.

У 2019 році для зустрічі 5780-го іудейського Нового року (Рош Гашана), який святкують із вечора 29 вересня до вечора 1 жовтня, до Умані прибули понад 30 тис. паломників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА