07:43 26.08.2020

ЄС введе адресні санкції проти білоруських керівників, санкційний список буде відкритим

2 хв читати
ЄС введе адресні санкції проти білоруських керівників, санкційний список буде відкритим

Європейський союз введе адресні санкції проти тих діячів у Білорусі, які несуть відповідальність або за фальсифікацію президентських виборів, або за репресії проти народу після виборів.

"Я не можу назвати точної цифри - десь від 15 до 20 осіб", - сказав у вівторок журналістам високопоставлене джерело ЄС, розповідаючи про порядок денний неформального "гімніхської" наради міністрів закордонних справ країн союзу, яка відбудеться в Берліні 27-28 серпня.

"Гімніх" - неформальна нарада, і тому жодних рішень, зокрема щодо санкцій, на ній не прийматиметься. Міністри заявлять про політичну підтримку як принципів, так і характеру санкцій, крім того, можливо, назвуть деякі імена. Це забезпечить потім швидке прийняття офіційних рішень за письмовою процедурою. Список буде відкритим і доповнюватиметься.

"Для санкцій ми повинні мати достатньо доказів проти тих, до кого вони застосовуються, щоб їх не можна було успішно оскаржити в Суді ЄС в Люксембурзі, - нагадало джерело. - У минулому такі випадки траплялися, і це поганий досвід. Необхідна якість ідентифікації".

Список санкцій складається і буде оновлюватися на основі інформації, одержуваної переважно від країн-членів ЄС та представництва ЄС в Мінську, сказав він.

ЄС зазвичай вводить санкції, щоб "змінити поведінку міжнародних акторів". Це економічне обгрунтування, покарати винних може тільки народ їх країни.

"Наші санкції - це не каральні заходи, - заявив цей чиновник. - Ми не судді, не поліція і не адміністративні органи. Ми хочемо змінити політичну поведінку (керівників - ІФ). Можна багато сперечатися, наскільки санкції історично довели свою дієвість. Ми як і раніше віримо, що вони корисні в міжнародній політиці".

Єдиним виходом з білоруської кризи ЄС вважає національний діалог.

"Він може бути посилений ззовні, і тому ЄС пропонує свого сприяння, допомогу ОБСЄ, - зазначило це джерело. - Це має бути діалог між урядом, опозицією і громадянським суспільством".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА