13:50 26.08.2020

Вибори в ОРДЛО мають відбутися за спецзаконом - Резніков

2 хв читати
Вибори в ОРДЛО мають відбутися за спецзаконом - Резніков

Вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей мають відбутися за спеціальним законом, але наразі там немає умов для їх проведення, заявляє віце-прем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

"Парламент України має ухвалити відповідний окремий закон про вибори дострокові в окремих районах Донецької та Луганської областях України, й відповідно до цього закону там повинні й можуть бути проведені вибори", - сказав Резніков журналістам у середу в Києві після засідання комітету з питань державної влади, на якому розглядався лист керівника української делегації ТКГ Леоніда Кравчука про відповідність постанови про проведення місцевих виборів Мінським угодам.

Резніков нагадав, що про ухвалення спеціального законопроекту про вибори в ОРДЛО йдеться в комплексі заходів Мінських угод, зокрема в законі про особливості місцевого самоврядування.

Він наголосив, що постанова Верховної Ради про місцеві вибори регулює проведення виборів на території, підконтрольній уряду України.

"Це різні абсолютно документи правового характеру з різними юридичними наслідками", - сказав віце-прем'єр.

Водночас, за його словами, вибори в ОРДЛО можна буде проводити тільки після того, як із цієї території буде виведено іноземні війська, відбудеться роззброєння, демілітаризація, буде виведено всі незаконні збройні формування.

"Моя позиція, що в ОРДЛО потрібно проводити вибори після того, як звідти будуть виведені іноземні війська, відбудуться роззброєння, демілітаризація, виведення всіх незаконних збройних формувань, встановитися конституційний лад, що дасть можливість приїхати моніторинговій місії ОБСЄ і засвідчити, що вибори там відбулися за українським законом, за українською Конституцією, за копенгагенськими стандартами, зі свободою голосування, свободою пересування, політичних партій і повністю відновлено контроль уряду на всій території", - сказав Резніков.

Він уточнив, що, за його інформацією, на не підконтрольній Україні території "продовжують перебувати російські війська та їхні найманці, тому сьогодні там точно не можуть бути проведені вибори".

"Тому що жодна моніторингова місія ОБСЄ туди не приїде, адже там небезпечно. Звісно, уряд України не зможе дати їм гарантію безпеки, тому спочатку виконання умов безпеки Мінських угод, які прописані в пункті 1, 2, 3, 4 і далі за текстом, тоді можна говорити про призначення виборів", - наголосив віце-прем'єр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА