21:04 27.08.2020

Для вирішення ситуації в Білорусі потрібна співпраця між ключовими гравцями - Клімкін

2 хв читати
Для вирішення ситуації в Білорусі потрібна співпраця між ключовими гравцями - Клімкін

Для вирішення ситуації в Білорусі потрібна результативна співпраця між ключовими гравцями, такими як ЄС, США та Росія, повідомив екс-міністр закордонних справ України Павло Клімкін (2014-2019 рр.).

"Я вважаю, що зрештою вони (білоруси - ІФ) знайдуть шлях уперед із дуже складним, але все-таки діалогом. Без прямої і, я дуже сподіваюся, результативної співпраці між ключовими гравцями, я маю на увазі ЄС, США і, звісно, Росію - тому що Росія фундаментальний гравець тут, - буде дуже складно знайти шлях уперед", - сказав він під час онлайн-дискусії, організованої Пан’європейським союзом України, у четвер, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

Клімкін також зазначив, що Лукашенку буде надзвичайно складно відновити свою легітимність як президента Білорусі.

"Передусім, очевидно, що білоруси ситі по горло Лукашенком. І в сенсі керівництва країною йому буде надзвичайно складно відновити свою легітимність. Якщо ви запитаєте мене, це зовсім неможливо. Це дійсно неймовірний рівень не просто жорстокої, але страхітливої реакції білоруських служб безпеки і спеціальної поліції", - пояснив він.

Екс-глава МЗС також побажав громадянам Білорусі плавного та мирного шляху просування вперед.

"Це велика гра навколо Білорусі. Але я вірю в Білорусь. Мені подобаються білоруси... Я бажаю їм дійсно плавного та мирного шляху вперед, хоча це, на жаль, не так", - сказав він.

Оцінюючи реакцію українського Міністерства закордонних справ на вибори в Білорусі, Клімкін наголосив, що в міжнародних відносинах важливо бути обережним, "але бути обережним не означає бути неґрунтовним".

"Що стосується реакції нашого Міністерства закордонних справ, я вважаю, що це була реакція переважно Офісу президента, не від Міністерства закордонних справ, хоча Міністерство закордонних справ формально випустило цю заяву. Моя точка зору: звісно, бути обережним - це важливо в міжнародних відносинах, але бути обережним не означає бути неґрунтовним. На жаль, ми неґрунтовні, і у такий спосіб багато білорусів на площах різних білоруських міст бачать нас. Я вважаю, що це ганьба. Ми не справжні гравці. США, ЄС, Польща, Литва, Росія - реальні гравці, але ми не є реальними гравцями", - повідомив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА