13:54 29.08.2020

Офіс Зеленського про рішення КС щодо Ситника: чекаємо від в. о. директора НАБУ ефективної реалізації антикорупційної політики в період до обрання на конкурсі нового керівника

3 хв читати
Офіс Зеленського про рішення КС щодо Ситника: чекаємо від в. о. директора НАБУ ефективної реалізації антикорупційної політики в період до обрання на конкурсі нового керівника

В Офісі президента України прокоментували рішення Конституційного Суду про невідповідність Основному закону Указу п'ятого президента України Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

"У зв'язку з цим рішенням Конституційного Суду і з колізією щодо можливої втрати повноважень директором Бюро ми чекаємо від виконувача його обов'язків ефективної реалізації антикорупційної політики в період до обрання на чесному і прозорому конкурсі нового керівника. Висловлюємо абсолютну впевненість у тому, що НАБУ обов'язково залишиться стрижневим правоохоронним органом, який забезпечить застосування сучасних антикорупційних практик і суттєво поліпшить якість державної антикорупційної політики", – зазначається в заяві, оприлюдненій в суботу.

При цьому в заяві не зазначається, хто виконуватиме обов'язки директора НАБУ.

В Офісі президента висловили впевненість, що "директорат НАБУ" організовує роботу з урахуванням усіх нових правових обставин, а оперативна і слідча діяльність не зупиниться у зв'язку з уточненням організаційної структури та її узгодженням з Конституцією України.

"Ми, безумовно, беремо до відома рішення Конституційного Суду про неконституційність Указу попереднього президента про призначення директора НАБУ. Це, до речі, абсолютна компетенція Конституційного Суду. Згідно з цим рішенням, як ми його розуміємо, судді констатували, що непродумана, поспішна, а часто – спекулятивна тодішня практика кадрових призначень, яка йшла врозріз з Конституцією України під час формування найважливішого елемента антикорупційної архітектури в країні, призвела до необхідності ухвалити конкретне правове рішення про неконституційність", – зазначили в Офісі президента.

Водночас, зазначається в заяві, КС дав оцінку саме кадровим призначенням, а не якості роботи самого органу, а факт неконституційності призначення директора НАБУ не скасовує дії і здібності самого Бюро.

"Для нас вкрай важливий лише один пріоритет – жорстка і непримиренна боротьба з корупцією на всіх рівнях з обов'язковим результатом", – наголошують в Офісі президента.

Раніше повідомлялося, що КС оприлюднив рішення про неконституційність указу від 16 квітня 2015 року Про призначення Ситника директором НАБУ. Конституційне подання було передано 51 народним депутатом до КС 20 травня 2020 року

"Визнати таким, який не відповідає Конституції України (є неконституційним), указ президента України "Про призначення А.Ситника директором НАБУ" від 16 квітня 2015 року №218/2015", – йдеться в рішенні КС.

Зазначається, що вищезазначений указ про призначення Ситника втрачає чинність із дня ухвалення КС цього рішення.

Крім того, це рішення КС не поширюється на правовідносини, які виникли в результаті здійснення посадових обов'язків Ситником.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і таким, яке не може бути оскаржене.

У НАБУ назвали це рішення політично мотивованим. Також у заяві НАБУ йдеться про те, що Ситник залишається керівником Бюро. "Зауважимо, що незважаючи на визнання КС Указу президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ неконституційним, воно не передбачає його автоматичного звільнення. Закон України "про НАБУ" містить вичерпний перелік підстав звільнення директора Національного бюро з посади, рішення Конституційного Суду серед них немає", – зазначили в НАБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА