13:08 01.09.2020

Тихановська впевнена, що перемогла на виборах у Білорусі, але вважає себе скоріше національним лідером, а не президентом

3 хв читати
Тихановська впевнена, що перемогла на виборах у Білорусі, але вважає себе скоріше національним лідером, а не президентом

Колишній кандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська заявила, що не сумнівається у своїй перемозі на виборах, але при цьому не вважає себе президентом республіки.

"Я можу вважати себе національно обраним президентом. Але я не відчуваю себе комфортно на цій позиції. Я знаю, що люди проголосували за мене, але вони голосували за мене не як за президента, а як за людину, яка приведе країну до нових виборів", - заявила Тихановська в інтерв'ю газеті Politiсo у вівторок.

За словами екс-кандидата, нині вона є "національним лідером", але брати участі у нових виборах, якщо їх буде організовано в Білорусі, не планує.

"Я не маю наміру брати участі у нових виборах, й у мене немає права у них брати участь, тому що я обіцяла своєму народу, що не буду цього робити. Мою місію буде завершено, коли ми організуємо ці вибори", - додала Тихановська.

Politico зазначає, що під час інтерв'ю вона доводила, що події в Білорусі - внутрішнє питання, що не має стосунку до геополітики і протистояння Росії та Заходу.

"Ми мирний народ, і ми хочемо тільки вирішення цієї проблеми. Ми хочемо, щоб ці люди (нинішнє керівництво країни - ІФ) пішли, щоб ми могли будувати нашу країну з новим президентом. Це не питання геополітики, це наша внутрішня справа, і ми просимо поважати наш суверенітет. Ми просимо про це всі країни, але якщо нам буде потрібна будь-яка допомога в переговорах, якщо нам буде потрібен медіатор, ми попросимо бути готовими допомогти нам", - сказала вона.

Тихановська також утрималася від оцінок, кажучи про пов'язані з Росією питання, зокрема про отруєння Олексія Навального.

"Я не можу говорити про це, тому що слід провести розслідування цієї справи. Без такого розслідування я не маю права покладати на кого-небудь провину", - сказала білоруський політик.

Коментуючи своє рішення виїхати з Білорусі до Литви, Тихановська заявила, що це було необхідно не тільки з метою гарантування її особистої безпеки, а й дало змогу їй вести діалог із міжнародними лідерами і розповідати про тяжке становище її прихильників.

Вона зазначила, що рішення керівництва країни позбавити повноважень багатьох зарубіжних журналістів свідчить про посилення його дій із приховування свідчень насильства та зловживання владою поліцією.

Тихановська також запевнила, що опозиційні сили в Білорусі залишаться мирними і будуть готові вести переговори з будь-ким, аби домогтися організації нових виборів у країні. Вона переконана в тому, що протести і страйки в Білорусі не завершаться доти, доки не буде організовано нових виборів президента.

"Страйки надзвичайно важливі, й страйки можуть мати різні форми. Є багато способів, не тільки демонстрації. Я знаю, що це не припиниться. Ви мають зрозуміти, що ми прокинулися, і ми більше не згодні на нього", - додала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА