18:12 03.09.2020

В Офісі президента заявляють, що взяли до відома інформацію про суддів ОАСК, але давати оцінку обвинуваченням не мають права

2 хв читати
В Офісі президента заявляють, що взяли до відома інформацію про суддів ОАСК, але давати оцінку обвинуваченням не мають права

 Конституція України встановлює чіткий поділ влади на законодавчу, виконавчу та судову, і президент України не має права або обов'язку надавати оцінку рішенню судів або звинуваченням проти суддів, заявляють в Офісі президента у відповідь на вимоги до глави держави відреагувати на звинувачення проти суддів Окружного адміністративного суду міста Києва.

"Навіть якщо розглядати повноваження президента в межах теоретичної концепції так званих прихованих повноважень (inherent powers), не виписаних до Конституції, все одно видається сумнівною вимога до президента надавати таку оцінку", - йдеться в коментарі Офісу глави держави, поширеному в четвер.

Також президент не може скасовувати дію презумпції невинуватості стосовно окремих осіб, він може, як і будь-який громадянин у державі, поділитися своїми враженнями щодо певної резонансної інформації, але не більше, йдеться в повідомленні.

При цьому в Офісі президента зазначають, що "взяли до відома всю інформацію щодо можливих порушень закону представниками судової гілки влади, а також щодо розгляду відповідних звинувачень у Вищій раді правосуддя". "Сподіваємося, що розслідування такої гучної справи допоможе встановити всі правдиві обставини", - йдеться в коментарі.

Також в Офісі глави держави наголосили, що судова реформа залишається пріоритетом для держави, але звернули увагу на те, що "чинні конституційні інструменти захисту незалежності суддів і поділу влади на законодавчу, виконавчу й судову значно обмежують можливості не тільки президента, а й Верховної Ради реалізувати ті бажання щодо звільнення суддів та радикальної перебудови судової системи, які висловлює частина нашого суспільства".

Раніше в четвер біля Офісу президента на вул. Банковій у центрі Києва відбувся мітинг низки громадських організацій з вимогою до президента Володимира Зеленського ліквідувати ОАСК з огляду на те, що проти його керівництва та кількох суддів відкрито кримінальну справу про захоплення державної влади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА