16:00 04.09.2020

Кулеба звернувся до світових правозахисних організацій із проханням стежити за неупередженістю судового процесу над Марківим

2 хв читати
Кулеба звернувся до світових правозахисних організацій із проханням стежити за неупередженістю судового процесу над Марківим

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до керівників провідних світових правозахисних організацій із проханням взяти під особистий моніторинг судовий процес над українським захисником, бійцем української Національної гвардії Віталієм Марківим, повідомляє посольство України в Італії.

"Беручи до уваги особливий резонанс цієї справи в Україні, Італії та за кордоном і зважаючи на те, що вона може бути викликом основоположним принципам верховенства права і прав людини, закріпленим у Європейській конвенції з прав людини, я вважаю, що активісти-правозахисники мають приділити належну увагу апеляційному процесу в Апеляційному суді Мілана", - наводить посольство у Facebook слова Кулеби з його листів до керівників провідних світових правозахисних організацій.

Міністр нагадав, що Марків був засуджений судом першої інстанції, судом Павії (Італія) до 24 років позбавлення волі за ймовірну причетність до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі, який загинув у травні 2014 року на Донбасі на початку російської агресії проти України. За його словами, довіряючи італійській судовій системі і верховенству права, бажаючи повернути громадянину України гідність і свободу, сім'я та захисники Віталія Марківа вирішили подати апеляцію до суду другої інстанції в Мілані.

Український міністр зазначив, що багато юристів, а також правозахисники з усього світу вважають, що рішення італійського суду про ув’язнення Віталія Марківа було необґрунтованим і упередженим.

"Вважається, що жодні прямі та неспростовні докази, що доводять відповідальність Віталія Марківа за смерть Андреа Роккеллі, до суду не надходили, і обвинувачення переважно ґрунтувалося на публікаціях російських пропагандистських ЗМІ. Більше того, прокурори і суд відмовилися провести необхідні перевірки і дослідження ймовірного місця злочину, а також балістичну експертизу, встановлення і допит причетних осіб тощо", - пояснив Кулеба.

Глава МЗС України наголосив, що, крім того, судовий процес проти Віталія Марківа з самого початку був обмежений тиском громадської думки і упередженістю стосовно громадянина України. "Навіть той факт, що суд відбувався в рідному місті жертви, викликає обґрунтоване запитання про неупередженість процесу", - додав Кулеба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА