21:43 09.09.2020

Кулеба: Україна і Східне партнерство перебуватимуть у центрі уваги під час головування Португалії в Раді ЄС

2 хв читати
Кулеба: Україна і Східне партнерство перебуватимуть у центрі уваги під час головування Португалії в Раді ЄС

Лісабон готовий підтримувати Україну і Східне партнерство в центрі уваги Португальського головування в Раді ЄС, яке почнеться з початку 2021 року, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

За інформацією прес-служби відомства, глава МЗС України подякував колезі за готовність офіційного Лісабона підтримувати Україну і Східне партнерство в центрі уваги Португальського головування в Раді ЄС, яке почнеться в січні 2021 року.

"Східне партнерство вимагає нового структурування та амбітного підходу, зокрема, диференційованого ставлення до трьох асоційованих країн: України, Грузії і Молдови", - цитує прес-служба заяву Кулеби.

Наголошується, що Кулеба і глава зовнішньополітичного відомства Португальської Республіки Аугушту Сантуш Сілва узгодили графік розвитку політичного діалогу. Глава МЗС України запросив португальського колегу відвідати Україну з візитом.

Також Кулеба повідомив португальській стороні про ситуацію з безпекою на сході України, недавнє порушення російською стороною режиму повного і всеосяжного припинення вогню, яке призвело до поранень і загибелі українських військовослужбовців.

Співрозмовники приділили особливу увагу стимулюванню торгівлі в умовах пандемії. Вони обговорили реалізацію спільних проектів у сфері високих технологій, участь португальського бізнесу в приватизації в Україні і освоєнні космосу.

Сторони обговорили питання забезпечення прав і культурно-освітніх потреб української громади Португалії. За словами Кулеби, численна інтегрована в португальське суспільство "українська громада робить важливий внесок у зближення двох держав".

Крім того, міністр подякував португальській стороні за надання військової амуніції ЗСУ і висловив подяку за рішення Міністерства оборони Португалії прийняти на лікування чотирьох українських воїнів, які отримали поранення. Міністри домовилися в подальшому зміцнювати співробітництво в оборонній сфері.

"Сторони також підписали Дорожню карту українсько-португальських відносин на 2020-2022 роки", - сказано в повідомленні.

Глава МЗС України висловив надію на повне і неупереджене розслідування обставин смерті в березні 2020 року в аеропорту Лісабона громадянина України та притягнення до відповідальності винних у його загибелі.

Португальська колега запевнив у відданості Португалії повного і неупередженого розслідування трагедії і досягнення справедливості і повідомив, що суд у справі має відбутися найближчим часом.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА