13:23 12.09.2020

Історія з "вагнерівцями" – випадок, коли Україну намагалися втягнути в міжнародну політику, Офіс генпрокурора юридично був зобов'язаний направити запит про видачу – Венедиктова

4 хв читати
Історія з "вагнерівцями" – випадок, коли Україну намагалися втягнути в міжнародну політику, Офіс генпрокурора юридично був зобов'язаний направити запит про видачу – Венедиктова

Генеральний прокурор Ірина Венедиктова зазначає, що українська сторона діяла чітко в рамках закону в історії із затриманням у Білорусі 33 членів ПВК "Вагнер".

"Коли почали розвиватися ці події, було зрозуміло, що це знову ж таки випадок, коли Україну намагаються втягнути, і цей випадок може стати таким негативним прикладом, тому треба бути обережним. Ми діяли чітко в рамках закону", – сказала вона в інтерв'ю Савіку Шустеру, оприлюдненому в суботу на ютуб-каналі "ШустерОнлайн".

Венедиктова зазначила, що клопотання про видачу затриманих у Білорусі членів ПВК "Вагнер" було направлено офісом генпрокурора, оскільки українська сторона вважає, що "це злочинці, які воювали проти України".

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи сподівалася вона, що білоруська сторона видасть "вагнерівців", Венедиктова сказала: "сподівалися ми чи ні, ми мали це зробити і ми відпрацювали на 100 відсотків".

"У мене була розмова з генеральним прокурором Білорусі щодо цього. Я проговорила кваліфікацію статті, яку ми інкримінуємо... ми були в переговорному процесі, але сталося як сталося", – пояснила вона.

При цьому генпрокурор наголосила, що незалежно від того, чи бачив офіс генпрокурора перспективу у видачі "вагнерівців", прокуратура змушена була зробити відповідні правові кроки. "Ми розуміли, що тут буде такий присмак міжнародної геополітики стовідсотково. І при цьому не однієї держави, яка втягнута в це... але Україна не втручається у справи інших держав: ми залишаємося в сфері кримінальної юстиції", – заявила Венедиктова.

Коментуючи суперечки про те, чи справді спецоперацію з "вагнерівцями" розробляли в Україні і чи відбуватиметься розслідування, Венедиктова сказала: "мені особисто не відомо, що така спецоперація готувалася. Але одразу, тільки-но інформація з'явилася у ЗМІ, в Державному бюро розслідувань уже було зареєстровано кримінальне провадження і вже слідство ведеться".

При цьому Венедиктова зазначила, що, за її інформацією, ДБР розслідує за цим фактом не одне кримінальне провадження. "Тому ті люди, які вважають себе цінними свідками і можуть щось повідомити слідству додатково, думаю, що органи досудового слідства повинні їх допитати. Говорити натяками про державні позиції, мені здається, що ( ... ) – якщо є інформація, треба прийти і повідомити", – наголосила генпрокурор.

Говорячи про майбутній допит колишнього керівника Офісу президента Андрія Богдана у зв'язку з його висловлюваннями в недавньому інтерв'ю, Венедиктова зазначила: "ДБР реально має допитати (Богдана – ІФ), і якщо є склад злочину або з'являться нові заяви, їх треба розслідувати".

"Якщо Андрій Йосипович це заявляє, він чудово розуміє, які наслідки це може спричинити", – наголосила генпрокурор

При цьому Венедиктова запевнила, що офіс генпрокурора не має наміру нічого замовчувати або покривати когось. "Але ми це робитимемо без хайпу", – підсумувала вона.

Як повідомлялося, 29 липня під Мінськом було затримано 33 членів ПВК "Вагнер".

12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської Приватної військової компанії "Вагнера". "Усім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України). Шевченківський районний суд Києва обрав підозрюваним застережні заходи у вигляді тримання під вартою", – повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Українська сторона заявила, що ці особи "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

Проте 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомили що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера". За версією ЗМІ, вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та главі Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок просочення інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

Інформацію спростували офіційні органи. Так, начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що поїздка бойовиків ПВК "Вагнера", під час якої їх затримали в Білорусі, є спецоперацією російських спецслужб. Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак розцінив інформацію про нібито причетність українських спецслужб до появи і затримання російських бойовиків у Білорусі як сплановану дезінформацію. У Службі безпеки України також спростували свою причетність до історії з появою і затриманням "вагнерівців" у Білорусі.

4 вересня фракція "Європейська солідарність" висунула вимогу створити Тимчасову слідчу комісію (ТСК) з розслідування фактів причетності вищих посадових осіб України до екстрадиції "вагнерівців" із Білорусі до Росії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА