07:06 13.09.2020

США стурбовані напруженістю в Середземномор'ї через нові родовища, виступають за дипломатичне вирішення

2 хв читати
США стурбовані напруженістю в Середземномор'ї через нові родовища, виступають за дипломатичне вирішення

Держсекретар США Майк Помпео вважає, що напруженість у відносинах між союзниками з НАТО Грецією і Туреччиною через запаси вуглеводнів в Середземному морі грає на руку противникам північноатлантичного альянсу і проблема повинна бути вирішена дипломатичним шляхом.

"Посилення військової напруженості служить тільки противникам, які хотіли б бачити розкол у трансатлантичній єдності", - заявив Помпео журналістам за підсумками переговорів з президентом Кіпру Нікосом Анастасіадісом.

Держсекретар повідомив, що президент США Дональд Трамп уже поговорив з турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом і прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом в надії врегулювати кризу.

"Ми як і раніше глибоко стурбовані поточними операціями Туреччини, яка веде пошук природних ресурсів поблизу Східного Середземномор'я, юрисдикцію над якими підтвердили Греція і Кіпр", - сказав Помпео.

Він зазначив, що Вашингтон підтримує право Кіпру експлуатувати запаси вуглеводнів у своїй винятковій економічній зоні.

Як повідомлялося, турецький міністр енергетики Фатіх Донмез заявив у суботу, що влада Туреччини незабаром може оголосити про відкриття нових родовищ вуглеводнів у Середземному і Чорному морях.

"Туреччина незабаром може оголосити про відкриття нових родовищ в Чорному і Середземному морях", - пише агентство "Анадолу" з посиланням на міністра.

Він також повідомив, що до кінця року в Туреччину прибуде плавуча платформа зі зберігання природного газу, яка була замовлена Анкарою два роки тому.

"Наша мета очевидна. Ми продовжимо пошук, буріння, поки не станемо нетто-експортером (енергоресурсів - ІФ). Ми будемо захищати наші права за будь-яких умов", - сказав міністр.

Туреччина останнім часом активно проводить пошук родовищ у східній частині Середземного моря, що призвело до напруженості у відносинах Анкари з Грецією, Кіпром та іншими європейськими країнами, які вважають, що турецька сторона шукає родовища в не належних їй районах.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА