10:51 15.09.2020

Водопостачання до Криму буде повністю відновлено лише після повної деокупації півострова - МЗС України

2 хв читати
Водопостачання до Криму буде повністю відновлено лише після повної деокупації півострова - МЗС України

 Міністерство закордонних справ України заявляє, що водопостачання до Криму з континентальної України буде повністю відновлено лише після повної деокупації півострова.

"Констатуємо той факт, що під приводом "гуманітарної потреби", російській окупаційній владі в Криму не вистачає води на прискорений розвиток військових об’єктів та підприємств військово-промислового комплексу. Очевидним є і той факт, що потреба у водних ресурсах зростає на тлі колонізації півострова - стрімкого зростання населення в рамках цілеспрямованої політики заміни демографічного складу Криму. Такі дії держави-окупанта є воєнним злочином", - йдеться у коментарі МЗС.

У відомстві наголосили, що ціллю РФ є заселення українських територій громадянами Росії, які "є лояльними до експансивної політики своєї держави, і у такий спосіб здійснення закріплення незаконної окупації".

Крім того, в коментарі зазначається, що злочинами проти людяності та воєнними злочинами є вбивства, насильницькі зникнення, катування, посягання на людську гідність тощо, вчинені проти громадян України в тимчасово окупованому Криму.

Так, всі зазначені злочини є предметом кримінальних проваджень в Україні та вивчаються Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду в межах попереднього вивчення ситуації в Україні.

"Щодо забезпечення водою населення тимчасово окупованого Криму, то, як і у випадку з забезпеченням тимчасово окупованої території іншими ресурсами, продуктами харчування та медичними матеріалами, відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року, це повністю належить до зобов’язань держави-окупанта - Російської Федерації", - зазначено у коментарі.

У зв'язку з цим у МЗС констатують, що будь-які заяви про нібито порушення норм міжнародного права Україною у зв’язку з припиненням водопостачання є нікчемними з точки зору міжнародного права і спрямовані на те, щоб "призначити винного" за витрати, які несе РФ через незаконну окупацію Криму та розгортання масштабної мілітаризації півострова, за яку сплачують російські платники податків".

Раніше Постійна комісія з міжнародного співробітництва у сфері прав людини Ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини закликала ООН втрутитися у ситуацію із забезпеченням прісною водою жителів Криму, "захистити право жителів на доступ до питної води, запобігти гуманітарній катастрофі на півострові". При цьому назвала припинення Києвом подачі прісної води Північно-Кримським каналом на півострів "неправовою, антигуманною та політично мотивованою" дією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА