13:24 15.09.2020

ВР поділяє оцінку ЄС про недемократичний характер виборів у Білорусі та підтримує запровадження санкцій Євросоюзу проти винних у їхній фальсифікації

2 хв читати
ВР поділяє оцінку ЄС про недемократичний характер виборів у Білорусі та підтримує запровадження санкцій Євросоюзу проти винних у їхній фальсифікації

Верховна Рада поділяє оцінку ЄС про недемократичний характер президентських виборів у Білорусі та підтримує запровадження санкцій Євросоюзу проти винних у фальсифікації результатів президентських виборів.

За відповідну постанову "Про заяву Верховної Ради України щодо ситуації в Республіці Білорусь" (№3053а) проголосували 269 народних депутатів.

Зокрема, звернення підтримав 151 депутат від фракції "Слуга народу", 25 - від "Європейської солідарності", 15 - від ВО "Батьківщина", 17 - від "Голосу", 7 - від групи "Довіра", 6 - від групи "За майбутнє" і 7 - позафракційних. Від фракції "Опозиційна платформа - За життя" 0 голосів.

"Ми приєднуємося до оцінок Європейського Союзу щодо недемократичного характеру президентських виборів у Білорусі та підтримуємо запровадження санкцій стосовно відповідальних за фальсифікації результатів виборів і застосування насильства проти протестувальників", - йдеться у заяві.

У заяві наголошується, що вибори президента Білорусі відбулися із суттєвими порушеннями, і український парламент вважає, що вони не були вільними та чесними, і відбулися в умовах повної відсутності змагання між кандидатами, вільних ЗМІ, а також авторитетних спостерігачів від міжнародних організацій, таких як ОБСЄ, Рада Європи.

Народні депутати засудили застосування правоохоронними органами Білорусі надмірної сили та жорстокості стосовно протестувальників.

"Верховна Рада України вимагає звільнення всіх без винятку затриманих і сподівається, що офіційна влада Білорусі не допустить подальшої ескалації й напруги в білоруському суспільстві, переслідувань, і з політичних мотивів своїх опонентів, і громадян Білорусі, які вийшли на вулиці міст показати свою незгоду з діями офіційної влади", - йдеться в заяві.

Верховна Рада також засудила незаконні затримання українських громадян і пообіцяла, що всіма законними способами захищатиме їхні права та інтереси.

У заяві наголошується, що Україна підтримує суверенітет Білорусі та відкидає звинувачення білоруської сторони у причетності України до дестабілізації ситуації в Білорусі.

"Вважаємо неприпустимими будь-які наміри залучити сили Російської Федерації та ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку - ІФ) для врегулювання ситуації у Білорусі. Вважатимемо такий крок прямою загрозою для загальноєвропейської безпеки та безпеки України", - йдеться в заяві.

Верховна Рада закликала білоруську владу до рівноправного діалогу з суспільством для пошуків шляхів мирного виходу з кризи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА