21:11 16.09.2020

Посли G7 підтримали МВФ в очікуванні демонстрації Україною політичної волі для захисту Нацбанку і антикорупційних органів

3 хв читати
Посли G7 підтримали МВФ в очікуванні демонстрації Україною політичної волі для захисту Нацбанку і антикорупційних органів

Посли країн "Великої сімки" (G7) в Україні привітали новини від представника МВФ в Україні, йдеться в повідомленні на офіційній сторінці послів у Твіттері в п'ятницю.

"Посли наголосили, що Україна повинна продемонструвати політичну волю для захисту незалежності НБУ та доброчесності таких установ, як НАБУ (Національне антикорупційне бюро України), САП (Спеціальна антикорупційна прокуратура) і ВАКС (Вищий антикорупційний суд), щоб не дати корупції підірвати реформи, досягнуті на сьогодні", - зазначили посли G7.

Агентству "Інтерфакс-Україна" поки не вдалося отримати коментар представництва МВФ в Україні.

Як повідомлялося, на минулому тижні представник МВФ не зміг назвати можливої дати місії для першого перегляду програми stand-by і виділення її другого траншу. Відмовившись безпосередньо коментувати рішення Конституційного суду, яке поставило під сумнів низку аспектів роботи НАБУ, представник МВФ нагадав, що підтримка незалежності, цілісності НАБУ, САП і ВАКС - попередня умова цієї програми підтримки МВФ. За його словами, дискусії з приводу поточної програми stand-by тривають.

Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю "Економправді" уточнив, що серед питань, які цікавлять МВФ, найбільш пріоритетне - "ситуація навколо Приватбанку і Суркісів" (спір на $ 350 млн. щодо bail-in при націоналізації ПриватБанку - ІФ). За словами глави Мінфіну, слідом йдуть ситуація з обмеженням зарплат для членів наглядових рад та правління; зареєстровані в Раді законопроекти, які паплюжать систему корпоративного управління; САП і НАБУ. "Ситуацію з антикорупційними органами треба терміново вирішувати", - зазначив Марченко.

На минулому тижні Верховний суд зупинив виконання ухвали Печерського суду про стягнення з ПриватБанку $ 350 млн, 16 вересня Кабмін фактично дозволив підвищити понад карантинні обмеження виплати членам наглядової ради і правління трьох держбанків, хоча для інших держкомпаній такі обмеження залишилися в силі, проте цього ж дня Конституційний суд знову визнав неконституційними низку норм закону про НАБУ.

За словами міністра фінансів, серед інших питань, які цікавлять МВФ - використання коштів фонду Covid, у зв'язку з чим уряд запустив відповідний аудит, безліч законопроектів в Раді про податкові пільги і преференції.

МВФ 9 червня цього року затвердив нову 18-місячну програму stand by для України на SDR3,6 млрд (близько $ 5 млрд) з негайним виділенням $ 2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми - за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня і 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $ 700 млн, третього - $ 560 млн і заключного четвертого - $ 980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія за першим переглядом програми буде працювати 13-23 липня, проте цей план був порушений.

До програми МВФ також прив'язане інше міжнародне фінансування України. Зокрема, успішний перший перегляд програми stand by дозволить отримати вже схвалені $ 350 млн від Світового банку і EUR600 млн від ЄС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА