15:59 21.09.2020

Фокін: СЕЗ на Донбасі можна створити на принципі "суперфіція", коли інвестиції в регіон будуть юридично захищені провідними державами світу

2 хв читати
Фокін: СЕЗ на Донбасі можна створити на принципі "суперфіція", коли інвестиції в регіон будуть юридично захищені провідними державами світу

Заступник глави української делегації в ТКГ Вітольд Фокін вважає, що вільну економічну зону на Донбасі можна створити на принципі "суперфіція" для залучення інвестицій на відновлення постраждалого від війни регіону України під юридичні гарантії від провідних держав світу.

"Наразі я з однією розумною людиною працюю якраз над тим, який саме статус потрібно надати вільній економічній зоні. Ідея надзвичайно приваблива та реальна. Разом із автором цієї ідеї ми працюємо над програмою, щоб, користуючись передбаченим ще римським правом способом "суперфіцій" (суперфіцій у Римському праві - спадкове і відчужуване право на користування будівлею, зведеною на чужій землі; в сучасному українському праві суперфіцій - право користування чужою земельною ділянкою для забудови, окремий вид прав на чуже майно - ІФ), надавати право із юрисдикції провідних держав світу віддавати землю, попередньо ознайомившись із програмою (їх використання - ІФ)", - сказав він в ефірі програми "Персона ґрата" на "UA: Українське радіо".

Фокін зазначив, що при цьому уряд не віддає повний контроль за користування цією землею і розглядає пропозиції, що надходять. "Це земля, яка не втрачає своєї державності, але віддається в руки людині, яка навіть може передавати цю землю як спадок. Це гарантує безпеку інвестицій, гарантуємо будь-якому ділку або роботодавцю, як завгодно назвіть, можливість не турбуватися за свої гроші", - зазначив він.

Фокін також пояснив, що говорить про таку вільну економічну зону для всього Донбасу, тому що від війни постраждала і підконтрольна Україні територія: "Хіба територія, яка контролюється, менше розбита? Тому я і сказав, що потрібно для всього Донбасу вирішувати це питання. Ви можете собі уявити, якщо, умовно, Старобешівський район матиме право створювати СЕЗ, а, скажімо, Бахмутський район не матиме такого права? Це ж нерозумно".

При цьому Фокін наголосив, що проти того, що вимагає Росія, щоб внести зміни до Конституції України та особливий режим для окремих районів Донецької та Луганської області заборонити законодавчо і надовго або назавжди.

"Конституція - не прохідний двір, щоб її щоразу змінювати на догоду комусь. Конституцію змінювати не треба. Але якщо буде ухвалено рішення про впровадження вільних економічних зон, то це передбачено Конституцією, і гадаю, що можна переконати представників Росії, що це і буде відповіддю на їхнє прохання закріпити законодавчо право областей на особливий статус", - вважає він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА