10:50 23.09.2020

Офіс мовного омбудсмена просить Шмигаля зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури

2 хв читати
Офіс мовного омбудсмена просить Шмигаля зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури

Офіс уповноваженого із захисту державної мови просить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля зберегти комплексне зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) з української мови та літератури.

"Ми підготували відкрите звернення до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, адже, як і ви, вважаємо, що вилучення української літератури як обов'язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників - це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики, тому такі експерименти нам не потрібні", - йдеться в повідомленні офісу уповноваженого.

У цьому зверненні висуваються вимоги зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для всіх, натомість пропонується розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників залежно від того, на які спеціальності вони вступатимуть: гуманітарні чи технічні.

Зазначено, що звернення до прем'єра вже підтримали виші, академіки, професори, науковці, шевченківські лауреати, поети, письменники та українські музиканти.

Зокрема: Львівський національний університет імені Івана Франка, Київський університет імені Бориса Грінченка, Луцький національний технічний університет, Національний університет "Острозька академія", Іван Леньо (гурт Kozak System), Сергій Фоменко (гурт "Мандри"), Сергій Танчинець (гурт "Беz обмежень").

Як повідомлялося, Український центр оцінювання якості освіти заявив, що у 2021 році під час зовнішнього незалежного оцінювання випускники зможуть обрати: складати тестування з української мови чи української мови та літератури.

Після цього уповноважений із захисту держмови попросив скасувати або змінити норму про можливість вибору складати тестування з української мови або української мови та літератури під час ЗНО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА