13:00 23.09.2020

Асоціація міст України просить ВР не підтримувати законопроекту про столицю

2 хв читати

Київ. 23 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Асоціація міст України (АМУ) наголошує на необхідності відхилення законопроекту "Про місто Київ - столицю України" №2143-3, оскільки він суттєво змінює правовий статус органів місцевого самоврядування і виноситься на розгляд менш ніж на місяць до чергових виборів депутатів Київської міської ради та київського міського голови.

Як повідомляє прес-служба АМУ, у порядку денному Верховної Ради на 29 вересня - 2 жовтня заплановано розгляд проекту закону України "Про місто Київ - столицю України" №2143-3 від 24.09.2019 у другому читанні.

Асоціація міст України наголошує, що законопроект суттєво змінює правовий статус органів місцевого самоврядування та виноситься на розгляд менш ніж на місяць до чергових виборів депутатів Київської міської ради і Київського міського голови.

"Це суперечить загальноєвропейській практиці. Особливо критичним є запровадження у ст. 24 додаткових обмежень для депутатів Київської міської ради вже після висунення кандидатів політичними силами", - йдеться в повідомленні.

Крім того, зазначено, що законопроект не відповідає ч. 2 ст. 118, ч. 1 ст. 133, ч. 2 ст. 140 Конституції України, оскільки запроваджує для органів місцевого самоврядування м. Києва правила, які суттєво відрізняються від загальних правил, що діють для інших органів місцевого самоврядування.

"Конституція передбачає для міста Києва чіткий перелік випадків, коли його правовий статус може відрізнятися від інших міст. Це питання адміністративно-територіального устрою, особливості столиці, а також особливості здійснення виконавчої влади та місцевого самоврядування, які випливають із попередніх двох обставин. Натомість законопроект значно виходить за ці межі", - йдеться в повідомленні.

В АМУ також стверджують, що законопроект не врахував вітчизняної та зарубіжної критики, відхиливши, по суті, пропозицію посередництва Ради Європи у проведенні консультацій між усіма зацікавленими сторонами.

Асоціація міст України звернулася до голови парламенту, голів депутатських фракцій і груп ВР із проханням не підтримувати проекту закону.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА