08:28 26.09.2020

Україна оцінює ситуацію в Білорусі, враховуючи ризики, які несе для неї зміцнення позицій РФ у цій країні

2 хв читати
Україна оцінює ситуацію в Білорусі, враховуючи ризики, які несе для неї зміцнення позицій РФ у цій країні

Україна оцінює ситуацію в Білорусі, враховуючи ризики, які несе для неї зміцнення позицій Росії у цій країні, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Олександр Лукашенко зробив свій вибір. Він вибрав Росію, Володимира Путіна. А це означає конфронтацію. І тому ми, коли дивимося на ситуацію в Білорусі, ми не керуємося "а давайте, щоб ми в новини потрапили з заголовком, щоб нас теж побачили". Ми зважуємо всі ті ризики, які зміцнення позицій Росії в Білорусі несе для України. І ми розуміємо, що якщо Олександр Лукашенко вибрав Росію, то ризики для нас починають зашкалювати. І відповідно до цього ми будуємо своє ставлення до нього", - сказав Кулеба в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" в п'ятницю.

Міністр зазначив, що Білорусь відкинула пропозиції про посередництво. За його словами, Україна пропонувала посередництво разом із державами Люблінського трикутника - Польщею і Литвою.

"Зараз на столі є пропозиція про посередництво від найбільш нейтрального посередника, якого можна уявити. Це ОБСЄ. Чинне албанське головування в ОБСЄ, майбутнє шведське, дві дуже збалансовані нейтральні країни, запропонували своє посередництво. Теж тиша", - додав глава МЗС.

Кулеба наголосив, що Україна в ситуації, що склалася, повинна керуватися своїми національними інтересами, такими, як безпека, економіка та права її громадян в Білорусі, і запевнив, що Україна робитиме все, що в її силах, щоб допомагати дружньому народові.

"Україна в цій ситуації повинна керуватися виключно своїми національними інтересами. Це безпека, це економіка і це права наших громадян, які є на території Білорусі. На жаль, Олександр Лукашенко зробив свій вибір, і коли його вибір став для нас остаточним, а цей вибір - Росія, ми зайняли ту позицію, яку займаємо зараз: чітку, жорстку, але не щодо білоруського народу. Білоруський народ завжди буде для нас дружнім, і ми завжди будемо робити все, що в наших силах, щоб йому допомагати", - пояснив міністр.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА