12:38 30.09.2020

Майже третина українців вважає, що через децентралізацію вся влада опинилася в руках місцевих "князьків" - соцопитування

3 хв читати
Майже третина українців вважає, що через децентралізацію вся влада опинилася в руках місцевих "князьків" - соцопитування

Оцінюючи результати децентралізації для населення, 29,7% українців заявили, що через реформу вся влада опинилася в руках місцевих "князьків", свідчать дані дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Центром Разумкова.

Зокрема, на запитання, що дала децентралізація влади (переміщення багатьох функцій із центру на місця) громадянам, 15,3% респондентів відповіли, що відкрилися нові можливості для громадян впливати на владу. 22,2% заявили, що прискорилося спустошення сіл, селищ і деяких міст, 13,4% вважають, що покращилась якість послуг для громадян, 29,7% упевнені, що вся влада опинилася в руках місцевих "князьків", 6,7% - інше, а 28,1% не змогли відповісти.

Крім того, респондентів поінформували, що з початку реформи децентралізації в 2015 році суттєво зросли доходи місцевих бюджетів. У зв'язку з чим, їм поставили запитання, чи відчули вони якісь результати використання цих коштів (поліпшення якості послуг, благоустрою, соціальної допомоги) за цей час?

Про те, що відчули зміни на краще, повідомили 26,8% респондентів. 46,7% не відчули жодних змін, 12,1% - відчули тільки зміни в гіршу сторону, а 14,3% не змогли відповісти на запитання.

Тих, хто відповів, що відчув зміни у кращу сторону, запитали, чого саме вони стосуються.

На це запитання 61% респондентів зазначив, що покращилася якість доріг, 27,1% заявили про поліпшення благоустрою біля будинків. 23,5% повідомили про поліпшення умов проведення дозвілля, 23,4% - роботи міського транспорту, 17,5% - роботи комунальників. Відзначалося також поліпшення оплати праці бюджетників, матеріальної допомоги малозабезпеченим і турботи про соціально вразливі групи населення, шкільної та дошкільної освіти, охорони правопорядку і безпеки в місті, боротьби з корупцією в органах місцевої влади, забезпечення житлом і робочими місцями, залучення до населених пунктів інновацій та інші аспекти.

Тих, хто відповів, що відчув зміни в гіршу сторону, також запитали, чого саме вони стосуються.

У відповідь на це 68,8% повідомили, що погіршилося медичне обслуговування, 36,9% назвали забезпечення робочими місцями, 28,9% - якість доріг, 28,3% - боротьбу з корупцією в органах місцевої влади, 26,7% - охорону правопорядку, 25,8% - шкільну освіту, 21% - матеріальну допомогу малозабезпеченим, 19,9% - роботу міського транспорту, 18,4% - оплату праці бюджетників. Також 18,4% вважають, що погіршилися умови для розвитку бізнесу. Відзначалося погіршення роботи комунальників, дошкільної освіти, благоустрою біля будинку, екології та в інших сферах.

Дослідження проведено Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 до 19 серпня в усіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2022 респонденти віком від 18 років методом інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чутки про комунальний колапс у Києві – фейк

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА