20:41 30.09.2020

В ЄС розкритикували правові системи в Угорщині і Польщі

2 хв читати
В ЄС розкритикували правові системи в Угорщині і Польщі

Євросоюз у доповіді про верховенство права піддав критиці Угорщину і Польщу за те, що ці держави відкидають низку принципів ліберальної демократії.

За повідомленням європейських ЗМІ, в доповіді, підготовленій Єврокомісією, висловлюється "серйозне занепокоєння" щодо судової незалежності як в Угорщині, так і в Польщі.

У випадку з Угорщиною автори документа висловлюють стурбованість з приводу корупції, що зачіпає, зокрема, сферу політики і національні угорські підприємства.

За даними доповіді, недавні польські правові реформи, які є головним каменем спотикання між Варшавою і Брюсселем, "підвищили вплив виконавчої та законодавчої влади на судову систему і, внаслідок цього, послабили незалежність судової системи".

Міністр юстиції Угорщини Юдіт Варга назвала цю доповідь ЄС "абсурдною і оманливою".

"Доповідь Єврокомісії про верховенство права абсурдна і оманлива. Вона не може служити підставою для будь-якого подальшого обговорення на тему верховенства закону в Європейському союзі", - йдеться в заяві Варги, опублікованій в Facebook.

Напередодні офіційний представник ЄК Дана Спінант повідомила, що доповідь стане інструментом, який допоможе як державам-членам ЄС, так і Європейському парламенту для роботи з усіх аспектів, пов'язаних із правовою державою.

Як повідомляють ЗМІ, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан звернувся до глави ЄК Урсули фон дер Ляєн з вимогою відставки заступника голови ЄК Віри Юрової, яка в інтерв'ю німецькому журналу "Шпігель" заявила, що Орбан будує в Угорщині "хвору демократію". Угорський прем'єр побачив у цьому образу всіх громадян Угорщини та зазначив, що подібні висловлювання суперечать неупередженій ролі Єврокомісії, передбаченої Лісабонською угодою. На його думку, заступник голови ЄК перевищила повноваження, визначені її мандатом.

Однак в Єврокомісії відхилили прохання Орбана.

Між Брюсселем і Будапештом існує затяжна напруженість, щодо підходів до демократичних норм правової держави. Досі не вичерпаний конфлікт Єврокомісії з Польщею щодо поваги європейських демократичних принципів.

Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто оголосив, що Будапешт створить разом із Варшавою аналітичний центр, який допоможе обом країнам протидіяти "панівним ліберальним" ідеям, що виходять від керівництва ЄС.

"Інститут буде збирати юридичні дані для того, щоб оскаржувати ліберальне ідеологічне придушення інших поглядів", - приводили західні ЗМІ слова Сійярто на спільній прес-конференції з польським колегою Збігнєвом Рау.

Угорський міністр закордонних справ зазначив, що ця установа займеться вивченням "подвійних стандартів", які, за словами Сійярто, застосовуються Брюсселем щодо Угорщини і Польщі. Він заявив, що оскільки політика Будапешта і Варшави "ясно просуває свої національні інтереси і базується на християнських засадах", обидві ці країни "часто неприємні міжнародному ліберальному мейнстріму".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА