13:10 01.10.2020

Третина українців готова підтримати на місцевих виборах чинного голову свого населеного пункту - опитування "Рейтингу"

3 хв читати
Третина українців готова підтримати на місцевих виборах чинного голову свого населеного пункту - опитування "Рейтингу"

 Серед українців кількість прихильників чинного голови населеного пункту та іншого кандидата напередодні місцевих виборів рівна, про що свідчать результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Згідно з даними, оприлюдненими у четвер, третина опитаних готові підтримати на виборах чинного голову населеного пункту, стільки ж - іншого кандидата, ще 35% - не визначились щодо цього питання.

58% обирають чинного голову міста/села, оскільки вважають його сильним головою населеного пункту, 16% обирають його через те, що вважають хорошою людиною, 20% - через те, що інші кандидати гірші.

Понад 90% знають, хто є їхнім міським/сільським головою. 60% особисто зустрічали голову свого населеного пункту (насамперед йдеться про жителів сіл).

Знають народного депутата свого округу 47% респондентів, не знають - 50%. Лише третина колись зустрічали його особисто. Народного депутата від округу частіше знають жителі сіл, ніж містяни. Жителі сільських територій також частіше зустрічали його особисто.

Третина опитаних сподіваються на позитивні зміни у їхніх містах та селах у результаті місцевих виборів 25 жовтня. Половина вважають, що нічого не зміниться, лише 7% очікують погіршення.

56% респондентів зазначили, що обов'язково візьмуть участь у місцевих виборах. Коливаються (50/50) - 20% респондентів, можливо візьмуть участь - ще 8% респондентів. Про малоймовірність участі у виборах сказали 15% респондентів.

За результатами агрегованого рейтингу партій на місцевих виборах умовний бар'єр у 5% долають п'ять партій: "Слуга народу" - 15,5% тих, хто визначився і має намір прийти на вибори, "Європейська солідарність" - 11,4%, "Опозиційна платформа - За життя "- 11,4%, "Батьківщина" - 8,3% і "За Майбутнє" - 6,2%.

Радикальну партію Олега Ляшка підтримують 4,9%. За партії "Наш край" та УДАР Віталія Кличка готові віддати свої голоси за 3,1%, ВО "Свобода" - 3,0%, партію Шарія - 2,5%, партію "Сила і честь" - 2,0%, партії "Пропозиція" та "Голос" - по 1,8%, партію "Перемога Пальчевського" - 1,7%. Сумарний рейтинг інших партій, що беруть участь у місцевих виборах і включені до списку для дослідження, - 23,4%.

Більшість опитаних (60-70%) вважають, що для партій на місцевому рівні важливіше мати сильного місцевого лідера, ніж відомого національного, досвідчених політиків, ніж "нові обличчя", хорошу команду, ніж сильного лідера.

59% вважають, що для партії на місцевому рівні важливіші соціально-економічні ініціативи, ніж ідеологічна позиція (14%).

34% вважають, що для місцевої партії важливіше, щоб вона підтримувала курс президента Володимира Зеленського, зате 26% - бути в опозиції до чинного президента. Водночас майже для 40% фактор підтримки влади не важливий у виборі.

45% вважають, що для кандидата на міського/сільського голову важливіше вирішувати поточні проблеми. Водночас майже стільки ж (43%) переконані, що йому важливіше пропонувати стратегію розвитку населеного пункту. Цікаво, що для старших респондентів важливіша стратегія, тоді як для молоді - поточні питання.

Опитування проводилося 25-28 вересня. Аудиторія: населення України віком від 18 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 5000 респондентів. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера), на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше ніж 1,4%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

Макрон: "Ми будемо готові відреагувати задля безпеки України та європейців"

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА