11:30 02.10.2020

Гройсман про епідемію COVID-19: Держава втратила контроль над ситуацією

2 хв читати
Гройсман про епідемію COVID-19: Держава втратила контроль над ситуацією

Держава не втримала контролю над епідемією COVID-19, а час, який треба було використати на підготовку інфраструктури, лікарень, фахівців і безпосередньо людей, - втрачено, констатує екс-прем'єр-міністр України (2016-2019 рр.) Володимир Гройсман.

В ефірі програми "Народ проти" на телеканалі "Україна 24" він зазначив, що майже половину коштів державного COVID-фонду витрачено не на медицину, а на різні непрофільні напрями, які не мають жодного стосунку до вирішення питань суттєвого зростання кількості зареєстрованих випадків захворювання на коронавірус.

"Тут питання порятунку. Ми маємо оцінити реальну загрозу. У нас із березня було шість місяців, щоб підготуватися до зростання захворюваності. У нас немає ніякої другої хвилі. У нас перша не закінчилася!", - обурений Гройсман.

На його думку, за шість місяців треба було підготувати інфраструктуру і людей, щоб контролювати захворюваність. "Зараз ми в чотири рази менше робимо тестів, ніж сусідні країни. А для того, щоб управляти процесом, потрібно швидко виявляти хворобу. І тут питання: а де у нас обладнання, системи захисту? Рівень реального забезпечення (лікарень) менший, ніж потрібно!", - зазначив Гройсман.

Він наголосив, що Україна втратила багато часу. "Як можна було сформувати COVID-фонд у 65 млрд і з них 35 млрд грн спрямувати на дороги? Я не проти доріг. Але питання не в цьому. Важливо, щоб усі, хто їздить тими дорогами, були живі. І це питання не лише МОЗ. Це питання уряду й особисто глави уряду. Він має 24/7 швидко приймати рішення. Ми втратили час. Держава втратила контроль над епідемією", - шкодує екс-прем'єр.

Окремо Гройсман зазначив, що найбільший удар від коронавірусу відчула місцева влада, яка зреагувала на всі загрози швидше й ефективніше, ніж центральна влада, - завдяки реформі децентралізації.

"Місцеві бюджети завдяки децентралізації зросли вчетверо, але питання захисту людей - це питання держави. Я давно звертався і говорив: створіть тримісячний запас лікування, обладнання! Що треба зробити зараз? По-перше, розширити можливості лабораторних досліджень. По-друге - забезпечити резерви і захистити л

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА