20:04 05.10.2020

Порошенко дав Зеленському поради перед самітом "Україна-ЄС": Євросоюз - не банкомат, а принципи

3 хв читати
Порошенко дав Зеленському поради перед самітом "Україна-ЄС": Євросоюз - не банкомат, а принципи

Перед українською командою, яка відправляється до Брюсселя на саміт Україна-ЄС, стоять непрості завдання, тому що, крім світової пандемії та економічних проблем, виникла криза довіри до українського керівництва з боку міжнародних партнерів. Це зазначає п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" у своїй статті "Поради Порошенка до саміту Україна-ЄС: як зробити роботу над помилками та відновити довіру" на сайті "Європейської правди".

"Ця криза виникла через гальмування і навіть "задній хід", який за півтора роки дала нова влада у проведенні проєвропейських реформ. Із органів влади методично вичищають прозахідних управлінців. Зруйновано конкурсні засади призначень на державній службі. Натомість активно призначаються свої "кварталівці", шоумени або рекрутуються відверті чи латентні проросійські кадри з команди Януковича. Такого масштабу антизахідної риторики, як тепер, в українських медіа не було з 2013 року. Зростає тиск на суди, правоохоронні органи, вільні ЗМІ. Офіс президента буквально розтрощив антикорупційну структуру, яку ми з великими труднощами сформували протягом кількох років у співпраці з нашими партнерами. Дійшло до перших м’яких попереджень про можливі проблеми з безвізом", - констатує Порошенко.

За його словами, інерція руху України до ЄС, розпочата його командою, вичерпується. "А в нашій ситуації зупинитися і тупцювати на місці - значить, наражатися на ризик відкочування назад у сферу російського впливу", - переконаний політик.

Він радить Зеленському зробити в Брюсселі все можливе для зміцнення довіри з лідерами ЄС. ЄС не "зовнішній управляючий", а наш майбутній дім. ЄС це дійсно не банкомат, а принципи", - зазначає Порошенко.

Лідер "Європейської солідарності" вважає, що українська делегація має представити союзникам свою стратегію щодо встановлення миру на Донбасі та деокупації Криму й скоординувати шляхи посилення політичного та санкційного тиску на Росію. "Нема іншого варіанту, окрім як повертатися до "дорожньої карти" Мінських угод і до питання про блакитні шоломи ООН на окупованій частині Донбасу", - переконаний політик.

Порошенко також наголошує на необхідності втілення в життя ідеї галузевих спілок із ЄС. "Передусім у таких секторах, як єдиний цифровий ринок, енергетична інтеграція, торгівля і митне співробітництво, а також, безперечно, асоціація з Шенгенською зоною. Всіляко підтримую ідею приєднання України до "Європейської зеленої угоди"... Наявність великої мети окрилює та мобілізує і політичний клас, і все суспільство", - зазначає лідер "Європейської солідарності".

За його словами, саміт - це хороша можливість запевнити європейських партнерів України в незмінності політики влади щодо демократичних перетворень, зміцнення інститутів і державної служби, поваги до прав людини та незалежності судової влади, антикорупційних органів, забезпечення свободи ЗМІ, незалежності НБУ, стабільності банківського сектора, ефективного корпоративного управління й секторальних реформ загалом.

Політик також зазначив, що слід скоординувати позиції щодо врегулювання політичної кризи в Білорусі та ситуації в Нагірному Карабаху.

Він запропонував включити до складу делегації голову парламентського комітету з питань інтеграції України в ЄС. На його думку, це показало б єдність і консолідовану позицію влади та проукраїнської опозиції на шляху до Європейського Союзу. "В дипломатії вміють цінувати жести. І такий крок сприятиме позитивним результатам саміту, на якому я щиро бажаю успіху Україні", - резюмував Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА