13:39 06.10.2020

Україні необхідна своя модель безпечної реінтеграції тимчасово окупованих територій Донбасу, а досвід Хорватії може стати основою для неї - Резніков

3 хв читати
Україні необхідна своя модель безпечної реінтеграції тимчасово окупованих територій Донбасу, а досвід Хорватії може стати основою для неї - Резніков

 Україні необхідна своя модель безпечної реінтеграції тимчасово окупованих територій Донбасу, зазначив віце-прем'єр-міністр України - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков на зустрічі з авторами й організаторами державної політики мирної реінтеграції окупованих територій Хорватії.

"Дякую, що знайшли час поспілкуватися з нами, бо мета нашого візиту - отримати досвід у мирній реінтеграції. І досягнення, і помилки Хорватії дуже важливі для нас, адже кожна врахована помилка - це врятоване життя. Наше міністерство - про людей і для людей. Сама реінтеграція - це про людей, а не тільки про території. У нас 420 тис. учасників бойових дій. Через війну у той чи інший спосіб пройшли понад 1,5 млн наших громадян. Мир – це питання номер один для України, але точно не мир будь-якою ціною. І безпечна реінтеграція - це не тільки про необхідність повернення окупованих територій, це про наявність червоних ліній, які ми ніколи не перейдемо", - сказав він на зустрічі у вівторок у Загребі, повідомляє прес-служба Мінреінтеграції.

Серед учасників зустрічі з хорватської сторони: екс-віце-прем'єр Хорватії та екс-міністр закордонних справ Мате Граніч, заступник міністра внутрішніх справ Хорватії (1991-2000), заступник голови Національного комітету з реалізації програми встановлення довіри, прискореного повернення і нормалізації життя в постраждалих від війни районах Хорватії (1998) Йошко Морич, колишній заступник керівника штабу санації Республіки Хорватія з 1991-го до 1995 року, академік Івіца Костович, керівник Центру з питань вимушено переміщених осіб та біженців Ловре Пейкович. Модерувала зустріч колишній уповноважений президента Хорватії з питань мирної реінтеграції хорватського Подунав'я Весна Шкаре-Ожболт.

"Хорватські друзі розповіли про ключові складові безпечної реінтеграції: демілітарізація і безпека, запровадження перехідного періоду, забезпечення поновлення майнових прав, соціально-гуманітарна політика, встановлення державного устрою на всіх територіях, примирення між населенням. Окрему увагу приділили питанням інформаційної політики, наголосивши, що забезпечення інформаційного суверенітету та провадження правильної інформполітики - це великий крок на шляху до безпечної реінтеграції", - наголошується в повідомленні.

У свою чергу Резніков зазначив, що питання забезпечення стійкого інформаційного суверенітету досі відкрите для України.

Українська і хорватська делегації під час спілкування дійшли висновку, що хорватський досвід безпечної реінтеграції може стати базою для української, але модель такої реінтеграції в Україні має бути своя.

Хорватські експерти надали низку рекомендацій, зокрема щодо внутрішньо переміщених осіб, політичного врегулювання.

"Сторони також окремо обговорили питання перехідного періоду, зокрема засади, яких дотримувалася Хорватія. Хорватська сторона зазначила необхідність прийняття законодавчих актів про відповідальність і про амністію, наголосивши, що всі, хто вчиняв воєнні злочини, мають бути притягнуті до відповідальності", - наголосили в Мінреінтеграції.

Крім того, під час зустрічі фахівці зазначили, що досі, після 25 років, процес реінтеграції в Хорватії повністю не завершений і наразі він іще триває.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА