09:38 07.10.2020

П'ять киргизьких партій створили Народну координаційну раду

2 хв читати

П'ять опозиційних політичних партій Киргизстану "Реформа", "Мекен Интимаги", "Ийман Нуру", "Чон Казат" і "Ордо", що проігнорували парламентські вибори 4 жовтня, в середу заявили про створення Народної координаційної ради.

Це об'єднання опозиційних партій закликає до люстрації всіх політиків Киргизстану та створення нових органів влади, заявили лідери НКР на прес-конференції в середу.

Лідер партії "Чон казат" Максат Мамитканов заявив, що їхнє об'єднання не визнає рішення парламенту про надання згоди на призначення Садира Жапарова на посаду прем'єр-міністра.

"Ми всі разом, зокрема партія "Мекенчил", яку представляє Жапаров, раніше підписували угоду, але ми не призначали його прем'єром. Народ це рішення не прийме", - сказав Мамитканов.

Лідери нового опозиційного об'єднання заявили на прес-конференції, що "рішенням Народної координаційної ради державна влада переходить раді, повноваження уряду, парламенту та президента покладаються на координаційну раду".

Народна координаційна рада також заявила, що своїм рішенням розпустила парламент країни, а "держоргани, підзвітні президентові, переходять у підпорядкування раді".

"Рада також припиняє повноваження ЦВК Киргизстану", - йдеться в заяві.

Рішенням НКР кандидати в депутати провладних політичних партій "Биримдик", "Мекеним Киргизстан" (Батьківщина Киргизстан) і "Киргизстан", які є депутатами шостого скликання парламенту, "підлягають люстрації, їм забороняється обіймати державні посади терміном на 10 років".

"Рішенням координаційної ради можуть бути достроково припинені повноваження суддів, співробітників Генпрокуратури, Держкомітету нацбезпеки, МВС, Держслужби з боротьби з економічними злочинами (ДСБЕЗ) та інших відомств і заборонені обіймати посади терміном на 10 років", - заявили в НКР.

Прес-конференцію лідери нового політичного об'єднання проводили в будівлі уряду Киргизстану, де вранці мали зібратися депутати парламенту для формування нового складу уряду.

Нового прем'єр-міністра в будівлі на той момент не було. Киргизькі Telegram-канали пишуть, що Жапаров уранці залишив будівлю, де він наразі перебуває - невідомо.

Також немає інформації, де проходить призначене на ранок середи засідання Жогорку Кенешу (парламенту).

Після масових протестів у Бішкеку прибічників партій, опозиційних президентові Киргизстану Сооронбаю Жеенбекову, що розпочалися ввечері минулого понеділка, Центральна виборча комісії країни у вівторок скасувала результати парламентських виборів, що відбулися 4 жовтня.

Прибічники екс-президента Атамбаєва із Соціал-демократичної партії Киргизстану у вівторок заявили про зміну влади в країні. В Бішкеку було створено Координаційну раду опозиції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА