07:30 12.10.2020

Санкції проти росіян у зв'язку зі "справою Навального" і Білорусь - на порядку денному Ради ЄС

3 хв читати
Санкції проти росіян у зв'язку зі "справою Навального" і Білорусь - на порядку денному Ради ЄС

Міністри закордонних справ країн Європейського союзу на засіданні Ради ЄС у понеділок намітили обговорити широке коло тем, серед яких санкції проти низки громадян Росії в зв'язку зі "справою Навального", ситуацію в Білорусі, діалог між Белградом і Приштиною.

"Є пропозиція двох держав-членів (Франції і Німеччини - ІФ) про санкції проти низки осіб у зв'язку з отруєнням (Олексія) Навального. Його вже обговорювали в робочих групах Ради ЄС. У нас не вистачає часу для оформлення в понеділок юридичного документа. Міністри можуть прийняти принципове політичне рішення з цього питання. Але списку (осіб, що підпадають під санкції і, ймовірно, організацій) на цьому засіданні не буде", - повідомив журналістам на умовах анонімності високопоставлене джерело ЄС.

Джерело пояснює, що санкції, які готуються в зв'язку з Навальним, відображають неприпустимість застосування отруйної речовини, що підпадає під заборону міжнародної конвенції як хімічна зброя.

Міністерські наради Ради ЄС в жовтні проводяться в Люксембурзі, але в надзвичайний період епідемії COVID-19 вони проходили або в Брюсселі, або віртуально. Засідання 12 жовтня заплановане, як годиться, в Люксембургу.

Рада ЄС із закордонних справ, як і на всіх своїх засіданнях починаючи з серпня, обговорить події в Білорусі. Можливо, буде прийнято письмовий висновок Ради, але в будь-якому випадку, зазначив цей чиновник, глави МЗС підтвердять позицію ЄС щодо президентських виборів і стосовно оголошеного на них переможця Олександра Лукашенка, якого в Євросоюзі не вважають законним президентом.

ЄС повторить заклик до влади Білорусі дотримуватися прав людини, зупинити насильство, припинити арешти за висловлення політичної позиції. Міністри наголосять на необхідності загальнонаціонального політичного діалогу і врегулювання ситуації за посередництва ОБСЄ.

"Міністри оголосять про початок роботи над розширення списку санкцій, до якого будуть додані нові обличчя", - сказав співрозмовник ЗМІ. Але дав зрозуміти, що і цього разу сам Лукашенко поки не буде включений в список.

"Ми очікуємо, що Лукашенко піде на діалог (з опозицією), оскільки це єдиний вихід із нинішньої кризи, - зазначив чиновник ЄС. - Я не думаю, що (міністри на цьому засіданні) введуть санкції проти Лукашенка, тому що існує певна процедура, яка вимагає часу. Але вони можуть дати політичний сигнал".

Конфлікт навколо Нагірного Карабаху обговорюватиметься в розділі "поточних питань", так само як і підсумки саміту ЄС-Україна, криза в Киргизстані, події в Мозамбіку. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель проінформує міністрів про політичну ситуацію і активності ЄС в Венесуелі і проект плану дій ЄС в сфері прав людини та демократії.

Нагірний Карабах буде обговорюватися виключно виходячи з результатів вірмено-азербайджанської зустрічі в Москві. З огляду на них міністри обговорять те, "який внесок може зробити Євросоюз у зусилля з припинення вогню і подальший пошук політичного виходу з цього застарілого конфлікту".

Серед інших основних пунктів порядку денного - діалог Белград-Приштина за посередництва ЄС про нормалізацію відносин між Сербією і Косово. Спеціальний представник ЄС із західнобалканського регіону Мирослав Лайчак вперше доповість Раді ЄС на міністерському рівні про стан розпочатого в квітні діалогу.

Рішення конкретних проблем, обговорюваних на зустрічах лідерів Сербії та Косово, дозволить укласти між ними всеосяжну юридично зобов'язуючу угоду, яка стабілізує обстановку в регіоні і наблизить Сербію і Косово до Європейського союзу, створить умови для їх спільного вступу в ЄС у віддаленій перспективі.

В офіційному порядку денному Ради ЄС - також політика союзу в регіоні Латинської Америки та Карибського басейну. Закінчиться зустріч міністрів закордонних справ робочим ланчем, присвяченим темі мультилатералізму (багатосторонності).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА