17:29 13.10.2020

На обговоренні тем, які виноситиме Зеленський на опитування в день виборів, мають бути присутні соціологи, - Головаха

2 хв читати
На обговоренні тем, які виноситиме Зеленський на опитування в день виборів, мають бути присутні соціологи, - Головаха

Під час підготовки запитань і тем, які виноситимуться на консультативне опитування, ініційоване президентом Володимиром Зеленським, потрібна присутність соціологів, які зможуть дати свій висновок про їх ангажованість і коректність, сказав агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок заступник директора Інституту соціології Національної академії наук України Євген Головаха.

"Це так зване суцільне опитування, воно не потребує, загалом, навіть підрахунку ймовірності похибки, тож, у принципі, з соціологічної точки зору це цілком коректно (проводити опитування біля виборчих дільниць - ІФ). Судити про те, наскільки коректно це поєднувати з виборами, можна буде лише після того, як з'являться самі запитання, тому що якщо ці запитання самі по собі коректні та нейтральні, то нормально, а якщо вони ангажовані й некоректні - тоді можна вважати, що це несумісно з виборами", - сказав Головаха.

За словами заступника директора Інституту соціології, такі опитування не є репрезентативними. "Це аж ніяк не повна репрезентація населення, а саме громадська думка тієї частини населення, яка бере участь у виборах і, відповідно, соціально активна та має вирішальний голос у країні, - так-то слід розглядати. Похибку тут навіть немає сенсу розраховувати, тому що це, хоч би як ви вважали, думка активної частини населення", - заявив соціолог.

Він також сказав, що пропоновані президентом виміри громадської думки називаються суцільним опитуванням, і соціологи залучені в нього на етапі підготовки тем і формулювань запитань, на які відповідають громадяни.

"Таке опитування соціологи не проводять, немає сенсу їх залучати, тому що це саме опитування аналогічне виборам. Вибори організовують зовсім не соціологи. Соціологи обов'язково мають бути присутніми під час обговорення формулювань запитань і навіть тем, які виносяться на таке всенародне голосування. Тут була б, звісно, доречна думка соціологів щодо цих питань, тому що від цього залежить взагалі припустимість таких опитувань. І, до речі, дуже важливий пункт про сумісність таких запитань із виборами: чи не відволікатимуть вони від виборів, чи не впливатимуть на думку виборців - тут дуже важливо проконсультуватися з професіоналами, а соціологи в цій сфері професіонали", - заявляє Головаха.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА