07:40 14.10.2020

Анкара закликає до чотиристоронніх переговорів з Росією, Азербайджаном і Вірменією щодо Нагірного Карабаху

2 хв читати
Анкара закликає до чотиристоронніх переговорів з Росією, Азербайджаном і Вірменією щодо Нагірного Карабаху

Туреччина пропонує провести чотиристоронні переговори за участю Росії, Азербайджану і Вірменії з питання врегулювання конфлікту в Нагірному Карабаху, повідомляє турецьке телебачення.

"Оскільки Росія знаходиться на стороні Вірменії, а ми, Туреччина, підтримуємо Азербайджан, давайте зустрінемося вчотирьох, щоб обговорити рішення цих проблем", - заявив в ефірі телебачення представник турецького президента Ібрагім Калин.

"Оскільки Мінська група не змогла знайти рішення протягом понад 30 років, настав час знайти новий механізм", - додав він.

Міноборони Азербайджану 27 вересня вранці заявило про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту. За даними відомства, проводиться "контрнаступальна операція" у відповідь на провокації з вірменської сторони. Зі свого боку, Вірменія заявила про напад на невизнану Нагірно-Карабаську республіку (НКР) з боку Азербайджану. Бойові дії в зоні конфлікту тривають, сторони несуть втрати в живій силі і техніці.

9 жовтня голови МЗС Вірменії і Азербайджану за підсумками багатогодинних переговорів у Москві домовилися про припинення вогню з полудня 10 жовтня. Військові відомства Вірменії та Азербайджану того ж дня почали обмінюватися звинуваченнями в недотриманні домовленостей і нанесенні ударів в зоні карабаського конфлікту.

Азербайджан на початку 1990-х років втратив контроль над територією Нагірного Карабаху і семи районів у результаті конфлікту з вірменським населенням регіону та Вірменією.

Режим припинення вогню між Вірменією і самопроголошеною Нагірно-Карабаською республікою з одного боку і Азербайджаном з іншого боку був встановлений у травні 1994 року.

Нині переговорний процес триває за посередництва Мінської групи ОБСЄ, створеної в 1992 році для пошуку шляхів мирного врегулювання нагірно-карабаського конфлікту. До неї входять Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Німеччина, Італія, Швеція, Фінляндія і Туреччина. Співголовами групи є Росія, Франція і США.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА