10:38 16.10.2020

Голосів "Слуги народу" не вистачить для скорочення чисельності ВР до 300, цей пункт внесено до загальнонаціонального опитування для переконання політиків - Офіс президента

2 хв читати
Голосів "Слуги народу" не вистачить для скорочення чисельності ВР до 300, цей пункт внесено до загальнонаціонального опитування для переконання політиків - Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський ініціював загальнонаціональне опитування українців, чи підтримують вони скорочення чисельного складу Верховної Ради до 300, оскільки це неможливо реалізувати силами однієї фракції партії "Слуга народу", яка підтримує курс глави держави, повідомляє Офіс президента у п'ятницю.

"Для реалізації цієї ініціативи потрібне фінальне голосування парламенту з результатом не менше ніж 300 голосів "за". Це неможливо реалізувати силами фракції партії "Слуга народу", яка підтримує курс Володимира Зеленського. Саме тому президент запропонував народу сказати своє слово та остаточно переконати політиків, що не варто чіплятися за більшу кількість мандатів у Верховній Раді. Кількість точно не дорівнює якості", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті глави держави.

В Офісі президента нагадали, що Зеленський на виконання своєї передвиборчої програми ініціював законопроект про внесення змін до Конституції, який, зокрема, пропонує зменшити кількість народних депутатів до 300. Цей законопроект уже попередньо схвалила Верховна Рада та проаналізував Конституційний суд, який дійшов висновку про те, що ініціатива глави держави відповідає вимогам Основного закону.

"Якщо люди скажуть "так", жоден політик – хоч би скільки він мав фінансового, медійного або партійного впливу – не зможе заперечити волю народу", - вважають в Офісі президента.

Необхідність ухвалення колегіального рішення про зменшення кількості депутатів в Офісі глави держави пояснюють проведенням реформи децентралізації, в рамках якої на місця були передані великі повноваження і фінансові можливості для їх реалізації. "Після зміни балансу між центральною та місцевою владою виникла потреба і в більшій концентрації фаховості на рівні національного парламенту. Звична для нас кількість народних депутатів України є завеликою та породжує спокусу для численних гравців з об’ємним лобістським ресурсом дарувати місця у списках своїх партій як винагороду за багатолітнє попутництво. Вважаємо, що депутатський мандат не може бути винагородою. А 300 народних обранців є абсолютно виправданою кількістю депутатів з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою країни", - йдеться в повідомленні.

В Офісі президента вважають, що зменшення кількості народних обранців може позитивно позначитися на якості представництва інтересів виборців, оскільки зросте конкуренція за депутатський мандат, і парламент стане професійнішим.

При цьому в повідомленні наголошується, що ініційоване президентом загальнонаціональне опитування не є референдумом, а отже, не матиме прямих юридичних наслідків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА